La Comunitat Valenciana mantendrá su cierre ante el auge de la pandemia
Agentes de la Policía Local de Valencia durante el toque de queda. / FOTO: Policía Local

El coronavirus s’ha disparat en la Comunitat Valenciana amb prop de 4.000 nous contagis i més de 80 morts segons l’última actualització de la Conselleria de Sanitat. Les dades han obligat a la Generalitat a prendre noves mesures amb unes restriccions més severes.

Avui arranca la nova normativa de l’autonomia amb nombroses novetats que estaran en vigor fins al 31 de gener. Una vegada més, el Consell ha avançat el toc de queda. Per això, la mobilitat quedarà restringida de 22.00 a 06.00 hores.

A més, s’endureix la situació de l’hostaleria valenciana que haurà de baixar les persianes a les 17.00 hores i els comensals tindran prohibit fumar a les terrasses. De la mateixa manera, canvia el nombre de persones per taula que passa de 6 a 4 persones. No obstant això, per a les reunions socials sí que es manté el màxim en 6 ciutadans.

Una altra de les grans novetats de la jornada és que un total de 29 municipis valencians queden perimetralment confinats fins al 21 de gener. A més, en aquestes localitats han pres una sèrie de mesures especials que distaran de la resta del territori de la Comunitat Valenciana.

1. QUINS SÓN ELS MUNICIPIS CONFINATS PERIMETRALMENT?

Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja i Jérica, a la província de Castelló; Alcoi, Castalla i Polop, a la província d’Alacant; i y Llíria, Massanassa, Ayora, Utiel, Sedaví, Alfafar, Benetússer, Sollana, Llocnou de la Corona, Guadassuar, Oliva, Daimús, Canals, Benigànim, Xàtiva, Moixent, Ontinyent, Cheste, Sinarcas, Anna, Quatretonda y Bonrepòs i Mirambell, a la província de València.

2. A MÉS DEL CONFINAMENT HI HA MÉS RESTRICCIONS EN AQUEIXES 29 LOCALITATS?

Sí, s’estableix el tancament cautelar de centres socials, casinos, clubs i establiments d’anàloga naturalesa; bars, restaurants i altres establiments d’oci del municipi, llevat que en els mateixos es preste servei de menjars per a portar o a domicili; gimnasos i centres esportius de tota mena, i parcs i jardins.

A més, es modifiquen els aforaments en les vetles, enterraments i cerimònies fúnebres. Podran realitzar-se amb un aforament del 30% i un límit màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats.

En el cas d’altres celebracions com a noces o batejos, es limita l’aforament a 1/3, amb un màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats, entre familiars i persones reunides.

3. ÉS POSSIBLE ANAR A COMPRAR A ÀREES COMERCIALS DE ZONES PERIMETRADAS COM L’IKEA D’ALFAFAR?

No, durant les dues setmanes de confinament perimetral no es podrà anar a comprar a aquests municipis. Tant el Consell com els ajuntaments d’aquestes localitats, controlaran els accessos d’entrada i eixida.

4. PUC CELEBRAR UN ESDEVENIMENT?

No, el nou decret prohibeix la celebració d’esdeveniments o activitats que comporten una concentració de persones.

5. ES POT FER ESPORT?

Sí però se suspenen les activitats grupals i els entrenaments amb més de 25 persones. A més, se suspenen les competicions escolars d’Infantil i Primària.

6. PODRÉ COMPRAR EN REBAIXES?

Sí, les botigues romanen obertes encara que es redueixen els aforaments que passen a ser del 30%. En el cas d’establiments distribuïts en diverses plantes, la presència de clientela en cadascuna d’elles haurà de guardar aquesta mateixa proporció.

S’exceptua de l’anterior, l’activitat comercial dels establiments i locals comercials dedicats al comerç essencial d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, serveis de perruqueria i centres de veterinària; que reduiran al 50% de l’aforament permès per llicència o autorització de l’activitat.

7. ÉS POSSIBLE ANAR A RESTAURANTS?

Sí, encara que tots els establiments hostalers tancaran a les 17.00 hores. A més, l’ocupació de les taules serà d’un màxim de 4 persones. La distància entre taules serà de 2 metres en interior d’establiments i 1,5 en terrasses exteriors. El consum serà sempre assegut en taula i mai en barra; l’ús de màscara serà necessari quan no s’estiga consumint; i queden prohibits els serveis de bufet o self service.

8. A LES TERRASSES SERAN LES MATEIXES MESURES QUE A l’interior?

Sí, es manté el límit horari amb tancament a les 17.00 hores i el màxim de 4 persones per taula. A això s’afig que ja no serà possible fumar a les terrasses.

9. PUC FUMAR EN LES VIES PÚBLIQUES?

Sí, només es prohibeix fumar a les terrasses de bars, cafeteries o restaurants. Al carrer, platges o altres espais a l’aire lliure es pot fumar si es mantenen almenys 2 metres de distància.

10. FORA D’UN RESTAURANT TAMBÉ ES MANTÉ EL LÍMIT DE 4 PERSONES?

No, el Consell manté el màxim de 6 persones en reunions socials o familiars. Aquestes hauran de celebrar-se en espais privats d’àmbit domèstic o vies públiques com a parcs. Per a anar a un restaurant o terrassa s’hauran d’utilitzar dues taules diferents que no superen les 4 persones.

11. PODRAN PERDIRSE SOPARS A domicili?

Sí, els espais de restauració amb servei de take away o de recollida en local poden servir berenars i sopars. No obstant això, s’ha de mantenir el toc de queda pel que a les 22.00 hores finalitzarà el servei.

12. SI HE DE CONDUIR DE NIT PER TREBALL, TROBARÉ ÀREES DE SERVEI OBERTES?

Sí, els establiments de restauració en àrees de servei per a professionals de transport no queden subjectes a cap franja horària.

13. TENIA ENTRADES PER A UNA ACTUACIÓ MUSICAL EN UNA SALA DE BALL, PODRÉ ANAR?

Depèn del tipus d’actuació. La nova normativa suspèn l’activitat dels locals de discoteques, sales de ball, karaoke, bars de copes i pubs, amb i sense actuacions musicals en directe. I se suspèn també la realització de karaokes i actuacions esporàdiques o amateur de cant en els establiments de restauració i hostaleria. Tampoc es permeten les actuacions de discjòqueis, pinchadiscos, locutors i/o similars. No obstant això, no es diu res respecte als concerts de grans artistes en aquest tipus d’espais pel que s’entén que podran continuar avant sempre que es respecte l’aforament i les normes d’higiene i seguretat.

14. ELS CINEMES, TEATRES I MUSEUS CONTINUEN OBERTS?

Sí, tots els espais culturals mantenen la nova normalitat obrint al públic encara que amb restriccions d’aforament, ús obligatori de màscares i impossibilitat de menjar o beure a les sales cinematogràfiques o teatrals.