Personas con mascarilla en España por el brote de coronavirus / EUROPA PRESS: DAVID ZORRAKINO
Personas con mascarilla en España por el brote de coronavirus. / EUROPA PRESS: DAVID ZORRAKINO

El coronavirus està també afectant el govern central que en les últimes hores ha patit una altra crisi de competències. En aquest cas ha sigut entre el ministre de Sanitat i el Ministeri de treball. Tot arran de la publicació per part de Treball d’una guia per a empreses i treballadors on s’incloïen recomanacions per a actuar davant possibles casos de coronavirus en l’entorn laboral.

Aquest mateix matí Moncloa ha indicat que totes les mesures relacionades amb el control del contagi del coronavirus han d’estar coordinades pel Ministeri de Sanitat. el que ha vingut a considerar-se una desacreditación de les normes publicades només unes hores abans pel Ministre de Treball, recordem que aquest pertany a Podemos i el de Sanitat és dirigit pels socialistes.

L’Executiu ha indicat en un comunicat que es “segueix les indicacions concretes” del departament de Sanitat i que “es basen en un seguiment constant de la situació, transparència informativa i presa de decisions d’acord amb l’evidència científica”.

La patronal considera que les normes generen alarma

A través d’un comunicat des de CEOE i CEPYME han criticat durament el document emès per treball ja que consideren que “genera alerta i confusió al no correspondre amb la valoració del risc realitzada pel Ministeri de Sanitat”.

També han criticat que la guia s’haja elaborat sense la intervenció d’empreses i sindicats enfront de la sol·licitud prèvia sobre aquest tema, indiquen.

Què indica la guia sobre el coronavirus?

Un dels punts més controvertits de la guia elaborada pel Ministeri de Treball és el relatiu a la suspensió de l’activitat empresarial. Segons s’arreplega en el document “les empreses hauran de procedir a paralitzar l’activitat laboral en cas que existisca un risc de contagi per coronavirus en el centre de treball“.

La guia també indica que si els treballadors ho decideixen per majoria es podria suspendre l’activitat de l’empresa. Així ho arreplega el text: “per decisió majoritària, la representació unitària o les delegades i delegats de prevenció, podran acordar la paralització de l’activitat de les persones treballadores afectades pel risc de contagi greu i imminent per coronavirus”.

Així es proposa, com a mesura alternativa, el teletreball. Segons llegim en el document, “el teletreball podria adoptar-se per acord col·lectiu o individual, amb un caràcter excepcional, per al desenvolupament de tasques imprescindibles que no puguen desenvolupar-se en el centre físic habitual”.