Pedro Sánchez, president del Govern, ha decretat aquesta nit l’estat d’alarma a Espanya pel coronavirus, un situació excepcional que ha entrat en vigor de forma immediata després de la seua publicació immediata en el BOE.

En aquest estat d’alarma l’única autoritat competent en tot el país serà el Govern d’Espanya. Un estat d’alarma que tindrà una vigència de 15 dies però podrà ser ampliable si així ho determina el Govern.

“Units venceramos al virus”

Sánchez ha apel·lat a la cohesió territorial d’Espanya davant aquesta crisi del coronavirus. “Donarem una resposta conjunta com a govern autonòmic que som”, ha afirmat. “El virus no distingeix d’ideologies o territoris. La unitat d’acció de totes les administracions és clau per a eixir victoriosos”, ha indicat el president del Govern, Pedro Sánchez

Tenim per davant setmanes molt difícils d’esforços i sacrificis. La victòria serà major quan caiga la propagació en nous contagis”, ha pronunciat Sánchez.

Pedro Sánchez ha finalitzat el seu discurs fent un reconeixement púbic als professionals de sanitat i als investigadors que estan treballant per a aconseguir la cura del coronavirus.

Limitació de moviments

El Govern d’Espanya ha limitat la lliure circulació dels ciutadans en tota Espanya. Es tracta d’una mesura inclosa en el  estat d’alarma que té com a objectiu frenar l’expansió del coronavirus. Així es reflecteix en el decret que ha aprovat aquest dissabte el Consell de Ministres extraordinari i que ha comunicat la màxima autoritat de l’Estat.

El decret estableix que les persones només podran circular “per les vies d’ús públic” en vuit supòsits, entre els quals es troba l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.

Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat

Assistència a centres sanitaris.

Desplaçament al lloc de treball per a efectuar la seua prestació laboral, professional o empresarial.

Retorn al lloc de residència habitual.

Assistència i cura a majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

Desplaçament a entitats financeres

Per causa de força major o situació de necessitat.

Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa degudament justificada.

Aquestes restriccions al moviment de les persones entraran en vigor a partir de les 8.00 hores del dilluns 16 de març.

Llavors no puc anar a treballar?

Segons aquest esborrany de Reial decret de mesures de l’estat d’alarma decretat per l’epidèmia de coronavirus, l’empreses deuran facilitar als empleats, en la mesura que siga possible, la realització de teletreball.

Llegim que “Els ocupadors, tant públics com privats, estaran obligats a facilitar mesures que permeten la prestació laboral o funcionarial dels empleats per mitjans no presencials sempre que això siga possible.”