CORONAVIRUS | ¿Cuántas olas de covid-19 quedan?
Una joven en un concierto al aire libre en Valencia. / LA MARINA

(Universitat CEU Sant Pau).- La pandèmia de coronavirus ha entrat en una nova fase a Espanya. La suma de les mesures per a contenir la transmissió del virus, juntament amb la vacunació han possibilitat que haja reduït de forma molt significativa la incidència de SARS-CoV-2. L’avanç de la campanya de vacunació situa en més del 78% de tota la població amb la pauta completa i més del 80 % amb almenys una dosi vacunal.

A més, s’estima que la població infectada és superior al 15%. Amb aquestes dos xifres, la població espanyola es troba entre un dels països del món amb un major percentatge d’immunització enfront del SARS-CoV-2.

Més infectats però menys defuncions

Durant la cinquena ona de la pandèmia es va produir un augment molt significatiu en la incidència d’infectats. No obstant això, l’increment de morts associades al covid-19 ha sigut molt menys intens que en ones passades.

A pesar que la vacunació no actua com escut impermeable enfront de la infecció, sí que és capaç de reduir la transmissió del virus. A més, també redueix els símptomes i la possibilitat de desenvolupar una infecció productiva en les persones vacunades infectades.

Malgrat aquestes dades, podem observar un augment significatiu d’infectats en països com Regne Unit. Allí el percentatge de persones vacunades és més baix que a Espanya i s’han relaxat abans les mesures per a contenir la transmissió del virus. A Regne Unit, els dades durant l’última ona reflecteixen que la incidència no acaba de baixar i les morts per coronavirus no descendeixen.

Davant aquest escenari, amb un nombre significatiu de persones sense immunitat enfront del virus (no solament a Espanya, també en altres països que tenen llibertat de moviments amb el nostre país), s’espera que aquest continue circulant com fins ara. Això implica que la transmissió del virus continue i fins i tot que hi haja un percentatge de vacunats que puguen infectar-se. En aquest segon cas, el normal és que no desenvolupen la malaltia o que siguen malalts lleus. No obstant això, pot continuar havent-hi en menor mesurada casos de malalts greus.

En la mesura en què tota la població adquirisca immunitat enfront del coronavirus, la patologia greu associada al virus es convertirà en una mica més anecdòtic que el vestisc fins ara.

Hi haurà una sisena ona de coronavirus?

La sisena ona del SARS-CoV-2 es produirà en un context epidemiològic d’immunització generalitzada en què l’impacte en vides humanes serà més lleu. A més, l’estrès en la capacitat del sistema sanitari no se sentirà tan afectat com fins ara.

No obstant això, tal com hem vist en els últims mesos, es podran produir infeccions en persones vacunades i, dins d’aquestes, algunes persones podran perdre la vida. En aquest sentit, és important recordar que hem de continuar amb la vigilància i la cura de les persones amb major susceptibilitat al covid-19 sever.

Quant a ones futures, igual que ocorre amb altres virus respiratoris, és probable que ens trobem amb epidèmies estacionals anuals. Depenent de la capacitat del SARS-CoV-2 d’adaptar-se i del nostre sistema immune de reconèixer alguna cosa semblança al que ha reconegut del virus anteriorment, les futures ones continuaran tenint una rellevància clínica des del punt de vista assistencial i clínic, però seran menys rellevants quant al seu impacte social.

Seran necessàries noves dosis per a afrontar futures ones?

En la mesura en la qual el virus evolucione i sorgisquen ceps que escapen de forma significativa la immunitat actual enfront del SARS-CoV-2, existeix la possibilitat també de necessitar noves campanyes de vacunació o d’adaptar l’estratègia de vacunació amb noves formulacions.

La necessitat de noves dosis vacunals en persones ja vacunades hauria de venir determinada per l’efectivitat vacunal a l’hora de prevenir la malaltia severa i la mort i no tant per la incidència d’infeccions.

La baixada d’anticossos en el transcurs dels mesos després de la vacunació, juntament amb casos greus i morts en persones vacunades amb importants factors de risc, són indicadors de la necessitat d’enfortir en determinades persones la protecció enfront de la malaltia.

Està encara per veure si el reestímulo vacunal és necessari o prioritari per a protegir a persones de menys risc en un context en el qual no serà fàcil erradicar el virus amb les eines actuals.

Per a això, la vigilància epidemiològica contínua de les persones vacunades a partir dels primers 6 mesos amb especial atenció als factors de risc podria servir com un bon indicador.

Així, la major part dels estudis publicats indiquen una caiguda d’anticossos passats els mesos, però no hi ha dades en aquests moments que indiquen una caiguda generalitzada en la protecció enfront de la malaltia severa.

Mentrestant, la campanya de vacunació mundial enfront del coronavirus en aquests moments supera el 30%. Ajudar les persones amb més dificultat per a accedir a la vacuna és una necessitat que servirà per a reduir fins i tot més l’impacte del virus.

Aquest article va ser publicat originalment en The Conversation.