pedra_en_sec2

La UNESCO ha declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la tècnica constructiva de la “pedra en sec”. D’esta manera, la ciutat de Llíria suma este nou reconeixement al seu patrimoni local, al comptar al seu terme municipal amb diverses edificacions que seguixen este mètode de construcció tan característic del territori valencià.

El regidor de Cultural i Patrimoni, Paco García ha mostrat la seua satisfacció per esta distinció de la UNESCO, ja que “entronca amb la línia de control, supervisió i posada en valor d’este patrimoni, que hem iniciat a l’Ajuntament de Llíria, amb la confecció d’un inventari detallat de tots els bens municipals construïts amb pedra en sec”.

Este catàleg es traslladarà a la Conselleria de Cultura perquè entre a formar part de l’inventari del Patrimoni Cultural Valencià. Entre altres elements, Llíria compta amb els tradicionals catxerulos, mollons, ribassos de bancals o corralisses de ramat.

La tècnica de la “pedra en sec” rep la seua singularitat per la construcció d’edificis, mitjançant la col·locació ordenada de les pedres unes sobre altres, és a dir, travades sense argamassa de compactació i sustentades únicament pel seu propi pes.

L’any 2016, la Generalitat Valenciana va declarar la “pedra en sec” com a Bé de Rellevància Local Immaterial. Dos anys després se suma el reconeixement de la UNESCO en el marc de la celebració del seu Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Immaterial. En esta candidatura han participat la Generalitat Valenciana, Catalunya, Balears, Aragó, Extremadura, Andalusia, Galícia i Astúries i, a més, la proposta ha estat coordinada conjuntament per Xipre i Grècia, amb la col·laboració d’Espanya, Croàcia, Suïssa, Eslovènia, Itàlia i França.

 

El MuVIM repassa la història social i cultural de la ‘Mare de Déu dels Desemparats’ a València