Participants del III Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d'Andilla
Participants del III Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d'Andilla

Un any més s’ha celebrat la tercera edició del Concurs Gastronòmic Valencià de la Tòfona d’Andilla, un  certamen per a valorar un dels productes estrella d’este municipi com és la tòfona negratuber melanosporum.

L’equip de La Graella va estar present a este concurs gastronòmic en què, al llarg del matí d’ahir, es va poder disfrutar de les diferents receptes elaborades amb tòfona negra d’Andilla a l’edifici gastronòmic Veles e Vents de la Marina de València.

Una comarca que lluita contra la despoblació

Tal com va comentar la alcaldessa d’Andilla, Chelo Alfonso, el passat divendres als micròfons de La Graella, este tipus de concursos “són molt importants per a Andilla i per a la comarca dels Serrans, per a evitar el gran problema que tenim com és la despoblació”. En este sentit, Chelo va destacar que “volem potenciar-ho i vincular-ho amb el turisme gastronòmic i experiencial, que la gent ho descobrisca i conega un producte tan pròxim i tan desconegut com és la nostra tòfona negra“.

Una aposta pel desenvolupament integral d’un territori rural com és el dels Serrans i tot gràcies als productes que ofereix aquesta terra. “No es tracta tan sols d’un concurs de cuina, sinó d’un certamen gastronòmic associat al territori, que pretén crear un cercle virtuós i unir gastronomia, territori i turisme que ja és, sens dubte, un dels millors concursos de la tòfona a Espanya”, argumentava ahir Chelo durant la celebració d’este certamen.

Per la seua part, l’alcaldessa d’Andilla, també va remarcar que, des de este municipi, “no tenim que lamentar-se pels problemes que suposen esta despoblació, sinó buscar el nostre lloc des de la singularitat i treballar per a trobar camins de futur, valorant la nostra  cultura mil·lenària i tradicional”.

Set xefs i un sol guanyador del concurs

En este certamen que ha comptat amb la creació de set xefs, els quals van ser seleccionats prèviament entre uns 30 aspirants, arribats des de Madrid, Alacant, València i Saragossa. Uns participants guardonats amb premis de 1.000, 500 i 200 euros, respectivament.

Ha sigut la recepta creada per sépia, ou, ibèrics i tòfona la ganadora d’esta tercera edició del certamen gastronòmic, presentada pel xef Marc Martorell de Gaudir Restaurante aAlcossebre (Castelló) . Un primer premi en què, el jurat, ha valorat la fusió d’elements culinaris de terra i mar igual que també la potència de sabor i la integració de la tòfona negra a esta composició.

Primer plat guanyador del concurs
Primer plat guanyador del concurs

Per la seua part, el segon premi ha sigut per al xef Néstor Oreiro del restaurant Esencia, ubicat a Beniferri (València). Este plat en concret ha combinat els aromes de la muntanya amb la tòfona d’Andilla amb base de carxofa, gamba vermella, pernil i ou amb tòfona.

Segon plato classificat al concurs gastronòmic de la tòfona d'Andilla
Segon plato classificat al concurs gastronòmic de la tòfona d’Andilla

I, en tercer lloc, el guardó ha sigut per al xef Fernando Martín, de l’Hotel Novotel Campo de las Naciones, aMadrid. La seua aposta arriscada ha demostrat la versatilitat de la tòfona negra mitjaçant una postre amb  mousse de formatge.

Tercer plat classificat al concurs gastronòmic valencià de la tòfona d'Andilla
Tercer plat classificat al concurs gastronòmic valencià de la tòfona d’Andilla

Cal destacar que el jurat estava format per experts en gastronomia, i presidit pel xef Bernd Knöller. Un espectacle en directe,que va ser dirigit per Javier de Andrés, director del Grupo La Sucursal, que va permetre mostrar un any més la versatilitat de la tòfona d’Andilla en tot tipus de plats.

El xef Marc Martorell guanyador del III concurs gastronòmic valencià de la tòfona d'Andilla
El xef Marc Martorell guanyador del III concurs gastronòmic valencià de la tòfona d’Andilla

La cita gastronòmica a la capital valenciana va contar també amb la presència de nombroses autoritats provincials i gastronòmiques, entre elles, Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, i Jordi Mayor, diputat de Turisme. A més a més, este certamen forma part de l’aposta per la gastronomia de la institució provincial, dins del seu projecte “Del Tros al Plat”.

Ahir també, durant la celebració d’este concurs, el municipi d’Andilla s’adheria a la nova marca gastroturística de la Comunitat, “Exquisit Mediterrani”, posada en marxa fa unes setmanes.

Fivatruf, la fira de la tòfona d’Andilla

Este concurs gastronòmi ha sigut també l’inici de la tercera edició de la Fira Valenciana de la Tòfona que se celebrarà este cap de setmana, el 8 i 9 de febrer, a Andilla.

Una fira per a donar a conéixer este producte tan arraigat a la comarca dels Serrans com és la tòfona negra. En este sentit, el guanyador d’este concurs, el xef Marc Martorell Sánchez, serà convidat pel Ajuntament d’Andilla per a realitzar en esta pròxima edició de Fivatruf un showcooking en directe.

És por això que, la alcaldessa d’este municipi, va comentar durant la seua entrevista a La Graella que “es tracta d’un producte de proximitat que necessita ser conegut i que, amb esta fira, tots els visitants podran comprar de primera mà la tòfona fresca o conéixer el cultiu d’esta tòfona que és un gran potencial econòmic molt important per a la nostra comarca“.