La Comunitat Valenciana estrena nuevo escenario de restricciones contra el coronavirus

El auge del coronavirus ha portat a la Comunitat Valenciana a arrancar un nou decret de restriccions. Hui l’autonomia estrena mesures amb l’objectiu de frenar la cinquena ona de la pandèmia.

A diferència de les ocasions anteriors, l’actual decret amplia la seua vigència i estarà actiu durant tres setmanes en lloc dels 14 dies habituals. Serà el dilluns 16 d’agost quan finalitzen les restriccions entrant en un nou escenari de desescalada.

Toc de queda

Els municipis que estaran sota el toc de queda de 01 a 06 hores són els següents:

 • València: Albal, Alboraia, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alginet, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bétera, Bunyol, Burjassot, Canals, Xiva, Foios, Gandia, Godella, L’Eliana, L’Olleria, Manises, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Museros, Oliva, Paiporta, Paterna, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, Puçol, El Puig, Rafelbunyol, Requena, Riba-roja de Túria, Rocafort, Sagunt, Silla, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Torís, Utiel, València, Vilamarxant, Xeraco i Xirivella.
 • Alacant: L’Alfàs del Pi, Alacant, Banyeres de Mariola, Benidorm, Callosa d’en Sarrià, Callosa de Segura, Calp, Dénia, Gata de Gorgos, La Nucia, Muro d’Alcoi, Ondara, Pego, Santa Pola, Sant Vicent del Raspeig, Saix, Teulada i la Vila Joiosa.
 • Castelló: Alcalà de Xivert, Almenara, Benicàssim, Borriana, Borriol, Onda, Orpesa, Peníscola, Torreblanca, Vila-real i Vinaròs.

Mesures de cautela, seguretat i higiene

 1. Distància de seguretat interpersonal. Haurà de complir-se el manteniment de la distància de seguretat interpersonal establida en la Llei 2/2021, de 29 de març. Aquesta serà, almenys, de 1’5 metres.
 2. En l’ús d’ascensor i montacargas, l’ocupació màxima de persones serà de 1/3 del seu aforament, llevat que es tracte de persones convivents.
 3. Ús de màscara. Es recomana quan s’estiga a l’aire lliure, especialment en ambients urbans excepte en platges i espais naturals. Serà obligatori:
  • En qualsevol espai tancat d’ús públic o obert al públic.
  • En qualsevol espai a l’aire lliure en el qual per l’aglomeració de persones no resulte possible mantenir una distància mínima de 1,5 metres.
  • En els mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, metre o per ferrocarril, incloent les andanes i estacions de viatgers, o en telefèric.
  • En els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.
  • En els esdeveniments multitudinaris a l’aire lliure quan els assistents estiguen dempeus o si estan asseguts quan no es puga mantenir 1,5 metres de distància.

Mesures relatives a celebracions, esdeveniments o concentracions de persones

 1. No es permet la realització de celebracions populars, desfilades o espectacles itinerants.
 2. Els esdeveniments de qualsevol naturalesa.
  • En el cas de celebrar-se en espais interiors, l’aforament serà del 50% amb un màxim de 1.000 persones assistents. En aquests espais interiors no es permet el consum d’aliments ni begudes, excepte aigua. No obstant això, es poden establir divisions de l’espai de fins a un màxim de 2 sectors diferenciats de 750 persones assistents en cadascun d’ells, amb entrada i eixida, condícies i servei d’hostaleria independents en cada sector.
  • En el cas de celebrar-se a l’aire lliure, l’aforament serà del 75% amb un màxim de 2000 persones assistents. No obstant això, es poden establir divisions de l’espai de fins a un màxim de 3 sectors diferenciats de 1.000 persones assistents en cadascun d’ells, amb entrada i eixida i condícies. El consum d’aliments i begudes es farà exclusivament en la zona de restauració que s’habilite. Alternativament es permet la possibilitat d’habilitar un servei assistit per personal, on els assistents puguen consumir en la seua butaca o seient.
  • No es permet fumar o usar qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, pipes o assimilats, inclosos cigarrets electrònics o vapeo.

Mesures relatives a biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art, monuments i altres equipaments culturals

 1. En les instal·lacions que ordena aquest punt, no hi haurà restriccions d’aforaments. S’hauran de garantir les mesures de distanciament, higiene i prevenció.
 2. Es podrà fer ús per la ciutadania d’ordinadors i mitjans informàtics.
 3. Les visites guiades seran de grups de fins a 25 persones en espais oberts i de fins a 15 persones en recintes tancats.
 4. Mesures relatives a pavellons de congressos, sales de conferències o multiusos i altres establiments i instal·lacions similars, incloent les instal·lacions firals:
   • Es recomana la realització telemàtica de tota mena de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències.
   • La celebració dels mateixos que s’organitzen de manera presencial, es durà a terme sense superar en cap cas el 75% de l’aforament.

Mesures relatives a cinemes, cinemes d’estiu, autocinemes, teatres, amfiteatres, auditoris, sales multifuncionals, sales d’arts escèniques i circs

 1. En els establiments que ordena aquest punt, l’aforament màxim és del 75%.
 2. Les entrades seran numerades, amb registre d’assistents o preassignació de localitats. L’accés es farà de forma gradual, amb pauses escalonades i distància interpersonal entre treballadors i públic i del públic entre si.
 3. El públic haurà d’estar assegut.
 4. No es permet l’intercanvi d’objectes amb i entre el públic.

Mesures relatives a atraccions de fira

 1. S’inclou en aquest punt els parcs temàtics, zoològics, aquaris, safari-park, fires d’atraccions fixes o itinerants, parcs aquàtics, establiments de jocs amb armes simulades.
 2. L’aforament màxim és del 75% de l’autoritzat.
 3. En les atraccions de fira en les quals els elements disposen de files de seients, podrà ocupar-se el 50% de cada fila sempre que guarden la distància mínima de seguretat de 1,5 metres.
 4. Quan totes les persones usuàries residisquen en el mateix domicili, podran ser utilitzats tots els seients de l’element.
 5. Les atraccions que no tinguen seients incorporats podran utilitzar-se sempre que es mantinga un aforament màxim del 75% de la capacitat de la instal·lació. Si, per la dinàmica de l’atracció, no es pot mantenir la distància de seguretat es reduirà
  l’aforament fins al 50%.

Mesures relatives a vetles i enterraments

 1. Les vetles podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades. L’aforament estarà limitat al 50% i un màxim de 50 persones en espais a l’aire lliure i de 25 persones en espais tancats.
 2. La participació en la comitiva per a l’enterrament o comiat per a cremació es restringeix a un màxim de 50 persones en espais a l’aire lliure o de 25 persones en espais tancats.

Mesures relatives a cerimònies no religioses i celebracions posteriors a cerimònies religioses i no religioses

 1. Les cerimònies no religioses podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, ja siga en espais a l’aire lliure o espais tancats. Sempre que no se supere el 100% del seu aforament a l’aire lliure i el 50% en espais tancats.
 2. Les celebracions que impliquen servei d’hostaleria en salons de banquets s’ajustaran al regulat en aquesta matèria.

Mesures relatives a establiments i locals comercials i de prestació de serveis

 1. Hauran de limitar al 75% el seu aforament total. En el cas d’establiments o locals distribuïts en diverses plantes, la presència de clientela en cadascuna d’elles haurà de guardar aquesta mateixa proporció. L’aforament màxim permès estarà visible en l’entrada.
 2. Tots els establiments que disposen d’aparcaments limitaran al 75% la capacitat d’aquests.
 3. Els locals comercials i les superfícies comercials l’activitat de les quals siga la venda de productes mantindran el seu horari autoritzat.
 4. Aquells establiments destinats a la venda de productes de primera necessitat (alimentació i productes farmacèutics) que tingueren un horari autoritzat superior de tancament, podran mantenir el mateix.

Mesures relatives a mercats de venda no sedentària (mercats ambulants)

 1. Podran instal·lar fins a un màxim del 75% dels llocs habitualment autoritzats.
 2. Es podrà optar per limitació i control d’aforament al 75% de la seua capacitat sense limitar el nombre de llocs.
 3. Els espais habilitats per a la celebració d’aquests mercats hauran d’estar delimitats amb cintes d’obres, tanca o qualsevol altre mitjà. Es podrà establir un ús diferenciat per a l’entrada i l’eixida.
 4. Els ajuntaments han d’establir requisits de distanciament.
 5. Una vegada finalitzada l’activitat de venda, es procedirà a la neteja i desinfecció de sòls i superfícies de tot el recinte.

Mesures relatives a activitats festeres tradicionals

 1. Podran obrir per a la realització de les seues activitats amb una limitació d’aforament del 75%.
 2. Si es duen a terme activitats assimilables a les d’hostaleria i restauració hauran d’acollir-se a la normativa del sector. L’excepció és en el referit a l’horari de tancament que serà el que corresponga segons la seua regulació específica.

Mesures relatives a establiments d’hostaleria i restauració

 1. L’aforament permès a l’interior de local és del 50%, sempre respectant un compliment estricte de les mesures de ventilació i climatització.
 2. A les terrasses a l’aire lliure l’aforament és del 100%.
 3. Hauran d’estar tancats en l’horari que autoritze la seua llicència d’activitat i, en tot cas, hauran d’estar tancats a les 00.30 hores. No podran acceptar comandes a partir de les 00.00 hores.
 4. L’ocupació de les taules serà d’un màxim de 6 persones per taula o agrupacions de taules, excepte convivents, a l’interior del local. Un màxim de 10 persones, llevat que siguen convivents, en espais a l’aire lliure i terrasses.
 5. La distància entre taules serà de 2 metres en interior d’establiments i 1,5 en terrasses exteriors.
 6. El consum serà sempre assegut en taula.
 7. L’ús de màscara serà necessari quan no s’estiga consumint.
 8. L’aforament màxim permès ha d’estar visible en l’entrada.
 9. Estan permeses les actuacions de grups musicals i disc jokey, assegurant ventilació suficient i una distància de seguretat de 2 metres entre músics i públic.
 10. No queda permès en els establiments de restauració i hostaleria:
  • L’ús de la barra.
  • Fumar.
  • L’ús de qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, pipes o assimilats inclosos cigarrets electrònics o vapeo en espais a l’aire lliure o tancats.
  • El ball, ni en interiors ni en exteriors, ni la realització de karaokes i actuacions esporàdiques o amateurs de cant.
 11. Les activitats de restauració de servei a domicili, o de recollida de menjar i/o beguda per la clientela en l’establiment amb cita prèvia, es podrà dur a terme durant l’horari d’obertura habitual de l’establiment.

Mesures relatives als establiments i activitats d’oci i entreteniment

 1. Queda suspesa l’activitat pròpia de discoteques, sales de ball i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe, pubs, ciber-cafè, cafès teatre, cafès concerte i cafès cantant.
 2. Podran realitzar activitats de restauració i hostaleria.
 3. En tots aquests establiments i locals el consum serà sempre assegut en taula.
 4. No es permet el ball ni la realització de karaokes i actuacions esporàdiques o amateur de cant.
 5. Estan permeses les actuacions professionals de grups musicals i discjòquei, assegurant ventilació i distància de seguretat de 2 metres.

Mesures relatives a activitats recreatives d’atzar

 1. Es permet l’obertura dels establiments i espais dedicats a activitats recreatives i d’atzar. S’inclouen casinos de joc; sales de bingo; salons recreatius de màquines d’atzar; salons de joc; tómboles i salons cíber.
 2. Horari de tancament establit per als establiments d’hostaleria i restauració, així com la resta de les mesures, aforament i limitacions previstes per a aquests establiments.

Mesures relatives al consum de tabac i assimilats

 1. No es podrà fumar en la via pública, terrasses, platges o altres espais a l’aire lliure, quan no es puga respectar la distància mínima de, almenys, 2 metres.
 2. Aquesta limitació serà aplicable també per a l’ús de qualsevol altre dispositiu d’inhalació.

Mesures relatives a la venda i consum d’alcohol

 1. Es prohibeix el consum d’alcohol en la via pública les 24 hores del dia, excepte en els establiments autoritzats.
 2. Es prohibeix la venda d’alcohol entre les 22.00 hores i les 7.00 hores de l’endemà. L’excepció són llocs en els quals la venda de begudes alcohòliques estiga destinada al seu consum en el local.

Mesures relatives a hotels, albergs turístics, cases rurals i altres allotjaments

 1. L’obertura de zones comunes podrà ser de fins al 75% de l’aforament.
 2. Als hotels, els serveis de restauració s’adaptaran al que s’estableix en el punt de mesures relatives a establiments d’hostaleria i restauració.
 3. En els allotjaments que ofereixen habitacions i serveis col·lectius i pernocten persones de diferents grups de convivència, l’ús de cuines compartides o altres elements comuns, podrà realitzar-se de manera successiva per grups de convivència estables o grups de pernocta.

Mesures relatives a activitats de guia de turisme

 1. Aquesta activitat es realitzarà, preferentment, mitjançant cita prèvia.
 2. El grup màxim serà de 25 persones en espais a l’aire lliure i 15 persones en espais tancats, incloent al guia turístic.

Ensenyament artístic reglat (conservatoris, escoles o acadèmies de música o dansa, escoles de teatre, etc.)

 1. L’ensenyament que s’arreplega en aquest punt, podrà impartir-se amb la limitació del 75% del seu aforament.
 2. En la configuració de la zona d’interpretació musical o coral la separació mínima serà de 1,5 metres. En cas de no poder garantir aquesta distància s’haurà d’utilitzar màscares.
 3. L’activitat de dansa haurà de contemplar en la mesura que siga possible la separació de 1,5 metres. En cas de no poder garantir aquesta distància s’haurà d’utilitzar màscares.
 4. Es limitaran en la mesura que siga possible pràctiques que impliquen contacte dels intèrprets.
 5. En cas de no poder garantir la distància de seguretat en el local d’assajos, es recomana realitzar una distribució dels mateixos segons repertori, per seccions o per cordes instrumentals.
 6. S’ha de netejar i desinfectar el mobiliari personal (cadires, faristols, sòl i barres en el cas de dansa) abans i després del seu ús.
 7. Els instruments, annexos, mobiliari, faristols i partitures seran d’ús individual exclusiu.
 8. En instruments habitualment compartits (percussió, pianos i uns altres), s’ha de programar el seu ús per a procedir a la neteja meticulosa, abans i després de cada canvi d’intèrpret musical.
 9. En el cas de dansa, els espais compartits per a l’execució (sòl i barres de mans
  entre altres) deuran també ser netejats meticulosament, abans i després de cada canvi d’intèrpret.
 10. Es prestarà especial atenció a la neteja dels vestuaris i altres zones comunes.

Mesures relatives a acadèmies, autoescoles i altres centres de formació no reglada

 1. Es recomana l’ensenyament telemàtic, especialment aquella dirigida a persones vulnerables.
 2. Podrà impartir-se l’activitat formativa de forma presencial sempre que no se supere el 75% de l’aforament.

Activitats de temps lliure i parcs infantils recreatius

 1. Els parcs, jardins i zones d’esplai a l’aire lliure podran romandre oberts en l’horari de llibertat de circulació.
 2. Es mantindran les mesures de seguretat interpersonal i higiene i prevenció.
 3. Als parcs infantils recreatius a l’aire lliure, castells inflables, tobogans i altres jocs infantils hauran de respectar-se les mesures de seguretat i higiene.
 4. S’autoritzen les activitats d’oci educatiu i escoles d’animació juvenil. En les instal·lacions interiors o exteriors no es podrà superar el 75% del seu aforament.
 5. Les activitats s’organitzaran en grups de convivència estable que no podran superar el màxim de 25 persones, a més de la persona monitora.

Mesures relatives al transport públic, privat i un altre transport regular

 1. En els vehicles d’ús privat, l’ocupació màxima serà la que permet el nombre de places autoritzades del vehicle.
 2. En els transports públics de viatgers en vehicles de fins a 9 places, inclosa la persona conductora, es permet ocupar la totalitat de les places posteriors del vehicle, així com les oferides en la fila de seients del conductor, quan s’hagen esgotat prèviament, les posteriors.
 3. En els transports amb autobús, es permet fins al 100% de les places amb separació entre passatgers si el nivell d’ocupació ho permet.
 4. En els vehicles en què, per les característiques tècniques, únicament es dispose d’una fila de seients, podran viatjar com a màxim 2 persones.
 5. És obligatori l’ús de màscara excepte quan siguen convivents.
 6. En les pràctiques de vehicles d’autoescola, la limitació és de 2 persones per fila de seients i amb ús de màscara. S’haurà de desinfectar i netejar el vehicle després de cada ús.

Activitat física i esportiva de caràcter general

 1. Es podrà practicar activitat física i esportiva a l’aire lliure i en instal·lacions esportives sense contacte físic.
 2. La pràctica d’activitat física i esportiva de modalitats individuals podrà realitzar-se en grups màxims de 15 persones en instal·lacions tancades, sent obligatori l’ús de la màscara, o de 25 persones en instal·lacions obertes o a l’aire lliure, sempre sense contacte físic i mantenint la distància de seguretat no sent exigible l’ús
  de màscara.
 3. La màscara serà obligatòria en zones o espais amb gran afluència de persones on no siga possible mantenir la distància de seguretat.
 4. La pràctica esportiva d’intensitat, en l’àmbit de les competicions autoritzades per aquesta resolució i els seus entrenaments, serà considerada activitat incompatible per la seua pròpia naturalesa amb l’ús de màscara.
 5. L’ús de vestuaris i de dutxes tindrà un aforament del 50% de la seua capacitat.
 6. Podran celebrar-se competicions i esdeveniments esportius en totes les categories i
  modalitats esportives.
 7. En les instal·lacions esportives obertes l’aforament màxim permès serà d’una persona usuària per cada 2,25 m² de superfície útil. En les instal·lacions esportives tancades l’aforament màxim permès és d’un 50%.
 8. En les piscines situades en interiors l’aforament màxim permès serà del 50% i en piscines a l’aire lliure serà del 75%.

Mesures relatives a piscines, platges i spa

 1. Les piscines per a ús recreatiu, piscines d’hotels, allotjaments turístics i piscines d’urbanitzacions, així com spa, hauran de respectar el límit del 50% de la seua capacitat d’aforament si se situen en llocs tancats i del 75% en espais oberts.
 2. Es podrà fer ús dels vestuaris i dutxes al 50% de la seua capacitat.
 3. Es permet l’accés a les platges per a passejar o fer activitat física i esportiva a l’aire lliure, mantenint les mesures de distanciament.

Mesures relatives a residències i altres allotjaments similars

 1. Es considera inclòs en aquest apartat les residències d’estudiants, residències escolars, campaments i albergs per a treballadors.
 2. L’obertura de zones comunes es permet fins a 50% de l’aforament sense servei de bufet ni acte-servei. Poden establir-se torns en el menjador i se suspenen les visites.