VÍDEO | Así ha vivido Valencia la reapertura de terrazas en la primera jornada de desescalada
Un hostelero de la Plaza del Ayuntamiento en la reapertura de las terrazas. / EFE

La desescalada de la tercera ona continua avançant en la Comunitat Valenciana. Hui arranca el nou decret del Consell que regularà la vida dels valencians fins al 12 d’abril. Amb ell arriben dues novetats: la reobertura dels bars i el retorn dels gimnasos encara que amb restriccions.

NORMATIVA PER A FER ESPORT EN LA DESESCALADA

 1. Es podrà practicar esport a l’aire lliure i en instal·lacions esportives obertes o tancades. Sense contacte físic i en les modalitats individuals i les que es practiquen per parelles.
 2. La pràctica d’activitat física podrà realitzar-se en grups màxims de 4 persones.
 3. Per a la activitat esportiva a l’aire lliure o en instal·lacions obertes no serà obligatori l’ús de mascareta.
 4. La mascareta serà obligatòria en espais amb gran afluència de persones, on no siga possible mantenir la distància de seguretat. També s’haurà de portar en instal·lacions tancades.
 5. En les instal·lacions esportives tancades el aforament màxim permès serà d’un 30% respecte a l’aforament ordinari de la instal·lació.
 6. Les instal·lacions esportives tancades conclouran la seua activitat a les 22 hores, no podent romandre les persones usuàries en el seu interior fora de l’horari permès.
 7. Es permet l’ús de vestuaris amb un aforament màxim permès d’un 30%.
 8. Es podran utilitzar les dutxes quan aquestes siguen individuals i complint sempre amb el protocol establit a aquest efecte per part de la Conselleria de Sanitat.
 9. La població en edat escolar de les etapes educatives d’Infantil i Primària podrà participar fora de la jornada escolar en activitats esportives grupals i en entrenaments esportius, amb un màxim de 10 persones esportistes. No podrà haver-hi públic. Els acompanyants dels menors hauran d’abandonar les instal·lacions esportives i evitaran en tot cas romandre als voltants.

NOVA NORMATIVA EN L’HOSTALERIA

 1. L’aforament permès a l’interior de local és del 30%. Sempre es respectarà el compliment estricte de les mesures de ventilació i climatització en espais interiors. A les terrasses a l’aire lliure l’aforament és del 100%.
 2. L’horari de tancament serà a les 18.00 hores.
 3. L’ocupació de les taules serà d’un màxim de 4 persones per taules. La distància entre taules serà de 2 metres en interior d’establiments i 1,5 en terrasses exteriors.
 4. El ús de màscara serà necessari quan no s’estiga consumint.
 5. No queda permès en els establiments de restauració i hostaleria: l’ús de la barra, els serveis tipus self service o bufet; fumar; el ball, ni en interiors ni en exteriors; les activitats o màquines recreatives i els jocs d’atzar en taula.
 6. S’exceptuen del límit horari de tancament previst en aquest apartat:
  1. Els serveis d’hostaleria d’hospitals i clíniques, per a professionals i acompanyants de pacients.
  2. Serveis d’hostaleria i restauració d’establiments hotelers i allotjaments turístics per a ús de clients.
  3. Serveis d’hostaleria i restauració situats en empreses i llocs de treball per al personal emprat.
  4. Servei d’hostaleria i restauració en centres educatius, per a ús exclusiu del personal i alumnat del centre; i en els centres residencials, diürns i ambulatoris del servei públic valencià de serveis socials.
  5. Serveis de restauració en àrees de servei de vies de comunicació o llocs que no sent considerats com a àrees de servei es troben pròxims a les carreteres.

Las 8 medidas que adoptará la Comunitat Valenciana a partir del lunesMESURES GENERALS DE LA DESESCALADA

 1. Tancament perimetral de l’autonomia. Només es permeten desplaçaments excepcionals i en cap cas per a realitzar turisme.
 2. Toc de queda de 22.00 a 06.00 hores.
 3. Reunions socials de fins a 4 persones en espais a l’aire lliure excepte grups de convivència.
 4. Prohibició de reunions socials en espais interiors privats. Sí que es permeten a l’interior de bars, restaurants i cafeteries però fins a 4 comensals per taula.
 5. En aquesta etapa del desescalada es reprèn l’oci educatiu i reobrin ludotecas i centres d’oci juvenil en grups de 10 persones i a un terç de l’aforament.
 6. Augmenta l’aforament per a les cerimònies nupcials, batejos i funerals a un terç de la seua capacitat. Hi haurà un màxim de vint persones a l’aire lliure i quinze persones en espais tancats.