La Comunitat Valenciana y Andalucía unen fuerzas para acabar con la infrafinanciación
Juanma Moreno y Ximo Puig pactan en Sevilla

El president de la Generalitat ValencianaXimo Puig, i el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, han signat una declaració institucional en defensa d’un nou model de finançament autonòmic. L’objectiu és aportar més recursos a totes les autonomies i basar el seu repartiment seguint el criteri de població ajustada.

Així ho estableix el document acordat entre tots dos presidents en el Palau de Sant Telmo de Sevilla. Aquest serà traslladat al Govern per a reclamar un equilibri horitzontal dels recursos que acabe amb l’infrafinançament.

La finalitat és frenar les diferències actuals. Així tots els ciutadans podrien accedir en igualtat als serveis públics fonamentals amb independència del seu lloc de residència.

Juanma Moreno i Ximo Puig signen la declaració institucional per un nou finançament autonòmic.

Suficiència financera i equitat

El president de la Generalitat ha valorat el “pont permanent de diàleg” establit entre totes dos comunitats. L’objectiu és “forjar una aliança de cooperació en el que ens uneix i urgeix” en defensa de l’interès general.

Puig ha reivindicat “suficiència financera i equitat” per a fer front als pilars del benestar referenciats en la comunitats autònomes; així com un “major pes de les autonomies en la idea d’Espanya i del finançament”.

Finalment, el cap del Consell ha assenyalat que tots dos territoris representen quasi un 30% de la població d’Espanya. Ha defensat el seu objectiu comú de “fer més fort i cohesionat el país a través de l’Espanya real que representa el nostre espai perifèric”.

Els líders autonòmics després de la reunió celebrada en el Palau de San Telmo de Sevilla.

Fons transitori de compensació

Per part seua, el president de la Junta d’Andalusia ha qualificat l’aliança entre totes dos comunitats autònomes com a “positiva” per al conjunt d’Espanya.

Moreno Bonilla s’ha referit a la infrafinanciación de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa. Ha assegurat que cada andalús rep a l’any 110 euros menys que la mitjana nacional, xifra que aconsegueix els 200 euros en la Comunitat. Per això, ha defensat la necessitat de “convergir amb les comunitats més pròsperes i amb major grau de benestar”.

Bonilla ha advocat per la creació d’un fons transitori de compensació per a les autonomies infrafinançades mentre es resol el model de finançament. A més, ha reclamat un “tracte just i assenyat”. Segons ha assenyalat, el dèficit que acumulen aquestes regions impedeix que es tinguen les mateixes possibilitats per a “poder créixer i competir”.