La Comunitat Valenciana en nivel de riesgo por lluvias intensas y fuertes tormentas
Zonas en alerta por nivel de riesgo amarillo o naranja a nivel nacional. / AEMET

El mes de juny ha arrancat amb pluges intenses i fortes tempestes en gran part de la Comunitat Valenciana. Davant aquesta situació, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior ha posat en alerta a l’autonomia.

Segons detallen, l’activitat tempestuosa podrà anar acompanyada de calamarsa i fortes ratxes de vent. S’espera que les pluges més intenses es produïsquen aquest dimarts a l’interior. Tant a la província de València com en la de Castelló podrien acumular-se 20 l/m2 en una hora.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també ha activat el nivell d’alerta groga en gran part de la Comunitat. Les zones amb major risc són l’interior de València i tota la província de Castelló. En tots aquests punts s’esperen tempestes amb possible calamarsa i ratxes fortes de vent. L’alerta està activa des de primeres hores del matí i espera mantenir-se fins a la mitjanit.

RECOMANACIONS A SEGUIR EN LA COMUNITAT

Davant  pluges intenses

 • Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga.
 • Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
 • En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i arrossegar-los.
 • Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d’inundació.
 • No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver-hi davall de l’aigua. Localitze els punts més alts de la zona. No intente salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
 • Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.

Davant el risc de tempestes

 • El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps. És convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi.
 • Si la tempesta el sorprèn en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats. No es refugie sota els arbres i allunye’s de filats i objectes metàl·lics.

Davant forts vents

 • Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s.
 • Abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.
 • Si va conduint, extreme les precaucions, especialment en l’eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesants.
 • Pare atenció davant la possible presència d’obstacles en la carretera.

>> CONSULTA L’EVOLUCIÓ DEL TEMPS PER A AQUESTA SETMANA <<