La Comunitat Valenciana vivirá una Navidad más restrictiva que la dictada por el Gobierno
Una calle iluminada por la decoración navideña durante la pandemia. / Mikhail Metzel (TASS)

La Generalitat Valenciana determinarà en les pròximes hores la regulació que viurà l’autonomia per Nadal. El president del Consell, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, es reuniran el migdia per a avaluar la situació epidemiològica. En funció d’aquesta es establiran les restriccions de les pròximes vacances. La fi és evitar una tercera ona després del període nadalenc.

Segons ha avançat Las Provincias, una mesura que sembla estar decidida és la relativa al toc de queda. L’objectiu de la Generalitat és avançar 30 minuts el dictat pel Consell Interterritorial de Sanitat.

Cal recordar que el document del Govern estableix que el toc de queda del 24 i 31 de desembre podrà ser de 01.30 a 06.00 hores. No obstant això, cada autonomia pot adaptar aquestes hores i sembla que serà el cas de la Comunitat Valenciana. La idea del Consell és establir-ho de 01.00 a 06.00 hores. Això serà una hora més que la resta de dies però 30 minuts menys que en la resta d’Espanya.

CONFINAMENT PERIMETRAL LIMITAT I SENSE REIS MAGS

Respecte al confinament perimetral també podria haver-hi una major restricció. Encara que el Ministeri de Sanitat permetrà viatjar del 23 de desembre al 6 de gener per a reunions amb familiars o afins, en la Comunitat Valenciana podria limitar-se als dies clau. Aquests serien el 24, 25 i 31 de desembre i el 1, 5 i 6 de gener en lloc de tot el període festiu.

Quant a ampliar el nombre de persones per a la nit i el dia de Reyes també podria quedar anul·lat. En un primer moment es va apuntar a fixar en 10 persones les reunions del 24, 25 i 31 de desembre i del 1, 5 i 6 de gener. No obstant això, en haver-se dictat des de Sanitat només les quatre primeres dates, s’espera que el Consell complisca amb això i no amplie per als dos últims dies de Nadal.

EL PRESIDENT DEMANA “PRUDÈNCIA” PER A NADAL

Puig recordava aquest dijous que al marge de les dates clau, la resta de dies continuarà vigent la normativa actual. A més, va recordar que s’han de “limitar al màxim els desplaçaments” i actuar amb “prudència”.

El cap del Consell també va assenyalar que el mes de desembre serà “decisiu” per a la pandèmia. “Necessitem vèncer-la definitivament la pandèmia i per a això necessitem continuar amb mesures restrictives que tenen un tint ben clar”.

Sobre l’acord del Consell Interterritorial, Puig va al·legar que és un “acord general”. No obstant això, va afirmar que són unes mesures “aparte” a les que puga prendre el Consell. “El que és clar és que estem inserits en la pandèmia. Per tant, les mesures fonamentals i el marc d’actuació no canviarà”, va sentenciar.