(SONIA GARCÍA).- L’Albufera de València es troba en un punt d’inflexió. S’enfronta a problemes com la qualitat de l’aigua, la falta de cabal i l’anòxia produïda per l’acumulació de palla i arròs. En conseqüència, algunes espècies marines estàs desapareixent. En canvi, unes altres estan tornant a aparèixer a causa de les mesures que les autoritats estan prenent per a salvaguardar el parc. José Caballer, president de la Confraria de Pescadors del Palmar ofereix un diagnòstic dels aiguamolls.

En l’Albufera es cultiva arròs des de fa més de 200 anys i el problema de l’acumulació de palla tan sols està present des de fa 10. Les restes de palla es podreixen en les llacunes. A més, l’aigua que reben els arrossars no està 100% depurada.

A la mala qualitat de l’aigua, se li suma un altre problema. El cabal no aconsegueix el mínim necessari per a la seua conservació.  Si abans es duien a terme 30 renovacions d’aigua anuals, ara només 5. La falta de cures està provocant la desaparició de la vegetació submergida i la reducció de la diversitat marina.

Enguany es duran a terme una sèrie de mesures. S’espera construir una depuradora substituint a l’anterior, que va quedar inutilitzada a causa de la seua ineficàcia. A més, es crearà una comissió científica per a determinar les accions necessàries per a salvar l’Albufera. A la fi, sembla que les autoritats llancen llum sobre el problema.

La recuperació sembla començar a canalitzar-se, però es tardarien dècades a recuperar el danyat. Si es vol preservar aquest ecosistema únic, serà necessària una gran inversió. Un pas en fals, podria portar a l’Albufera a la seua desaparició.