(EFE).Compromís va a plantejar en el Congrés dels Diputats que es modifique la llei de bases de règim local perquè les Comunitats autònomes poden decidir què organització territorial prefereixen i que es puguen eliminar les Diputacions.

Així ho ha explicat el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, en una roda de premsa en la qual ha recordat que l’article 141.2 de la Constitució Espanyola estableix que el Govern de les províncies estarà encomanat a Diputacions o a altres Corporacions representatives.

Per açò, ha afegit, amb la iniciativa legislativa que estan elaborant volen que cada territori decidisca la seua organització territorial, “sense obligar a ningú a renunciar a les Diputacions”, i ha demanat que el PSOE i Podemos, i fins i tot Ciutadans, la recolzen en les Corts Generals.

El portaveu de Compromís ha defensat que pot haver-hi “una majoria absoluta” en el Congrés per a canviar una institució “caduca” com la Diputació, una institució que “ja no té sentit en el segle XXI” i que “duplica competències”.

El portaveu de Compromís en Els Corts, Fran Ferri, ha indicat que l’objectiu de la coalició no és solament variar o retallar les competències de les Diputacions, sinó eliminar-les, i açò no s’aconsegueix amb la llei que Podem ha presentat en Els Corts ni amb la qual està elaborant el Consell, sinó solament amb la reforma de la llei de règim local.

Ferri ha indicat que veuen “amb bons ulls” la iniciativa de Podem, i la recolzaran si s’incorpora una clàusula que deixe clar que es tracta d’una normativa “temporal” que s’aplicarà mentre no es modifique la llei de bases de règim local perquè els valencians puguen organitzar-se de manera diferent.

A més, ha indicat que proposaran en la comissió dels Corts que estudia una possible reforma de l’Estatut d’Autonomia desenvolupar una nova estructura territorial, per a fer-la “més propera, més democràtica i més útil als valencians”.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha reivindicat que des de l’inici d’aquesta legislatura estan actuant en el “buidatge” de les Diputacions, amb mesures com eliminar la “discrecionalitat” en el repartiment de recursos públics o potenciar l’autonomia municipal.

També ha destacat que s’ha treballat per unir esforços amb la Generalitat en iniciatives com el Fondo de Cooperació Local, o per potenciar les comarques, dins d’un model de gestió que consisteix a anar buidant de pes les Diputacions i eliminar “amiguismes” mentre es produeixen els canvis legislatius que permeten eliminar-les. (EFE)