El Col·legi de l’Art Major de la Seda és un dels edificis més destacats de l’arquitectura i la cultura valenciana, situat en una zona molt especial del centre històric del centre de la ciutat de València, el barri de Velluters.

L’edificació data del segle XV, és de base gòtica i conté una importantíssima riquesa patrimonial en el seu interior en forma de frescos, murals i mosaics, especialment en aquest últim cas, el sòl de la FAMA. Amb la seva rehabilitació, impulsada per la Fundació Hortensia Herrero, s’ha recuperat un tros de la història material i immaterial de la ciutat, ja que el gremi dels seders va ser referent en la resta del món i un dels motors de l’economia valenciana. L‘arxiu del Col·legi de l’Art Major de la Seda és el més important d’Europa i conserva un gran nombre d’exemplars des del seu inici fins a l’actualitat en forma de pergamins, llibres i caixes d’arxiu.

Aquest edifici va començar a rehabilitar-se el 10 de novembre de 2014, i el 18 de juny de 2016 va obrir les seves portes.

La necessitat d’unificar els criteris per a la producció de la seda a València donats els conflictes que s’originaven per la falta de qualitat d’alguns productors. És així com va néixer el “Gremi de Velluters” (teixidors de vellut), que va aprovar el 16 de febrer de 1479 les primeres ordenances del gremi. Unes ordenances que van ser ratificades oficialment pel rei Ferran el Catòlic el 13 d’octubre de 1479. El Gremi va ser elevat a Col·legi de l’Art Major de la Seda per mitjà del títol que els va atorgar el rei Carles II en 1686.

La seu del Gremi es va instal·lar en el barri al que va donar nom, el de “Velluters”, a causa de l’alta concentració de telers que es donava en aquest barri, que va arribar a tenir en 1767 prop de cinc mil telers que donaven treball a gairebé la meitat de la població de València. La parcel·la de l’edifici actual va ser adquirida en 1494, però l’edifici (que va ser declarat monument històric-artístic nacional en 1981) va sofrir diverses transformacions arquitectòniques al llarg de la seva història, per la qual cosa mostra un estil principalment barroc.

Valencia acoge el I Congreso Internacional de Museos de la Seda