Benjamín Benlloch de Manises

“Hi ha aules en les quals a l’hivern no es notava pràcticament la calefacció”, explica Alicia Aragó, directora del CEIP Benjamí Benlloch de Manises, un centre amb 50 anys de vida que, assegura, “necessitava una reforma urgent, en tractar-se d’un edifici molt antic”. És per açò que, a través del Pla de Manteniment d’Escoles de la Diputació de València, amb una inversió de 230.000 euros, s’han pogut canviar la caldera i els radiadors, així com les finestres, persianes, algunes portes i part de la façana.

La diputada de Benestar Social i Educació, Mercedes Berenguer, ha visitat les instal·lacions, acompanyada pel també diputat provincial Francisco Izquierdo. Des d’allí ha volgut subratllar “la importància de la col·laboració institucional per a dur a terme aquest tipus de plans”. “És mèrit de l’ajuntament i la comunitat educativa tot el procés de licitació, tramitació i gestió de temps perquè es complisquen els terminis i açò revertisca en la millora de l’atenció als xiquets i xiquetes”, ha destacat Berenguer.

Des del consistori de Manises, l’alcalde, Jesús Borrás, i la regidora d’Educació, Pilar Molina, s’han mostrat “satisfets amb la reforma finançada per la Diputació”. Molina ha recordat que, a més del Benjamí Benlloch, altres centres públics del municipi també van a rebre ajudes per a l’estalvi energètic, com el col·legi Félix Rodríguez i les quatre escoles infantils.

16 milions en ajudes

Les millores en aquest col·legi de Manises s’emmarquen en el Pla de Manteniment de Col·legis Municipals de la Diputació de València, que ha destinat al voltant de 16 milions d’euros a millorar les instal·lacions d’aquests centres educatius de la província. En concret, una primera partida de 5,4 milions va servir per a reforçar l’eficiència energètica en prop de 40 escoles. Enguany s’han destinat altres 10,5 milions d’euros que es transferiran als ajuntaments al llarg de 2018 i 2019 per a solucionar els desperfectes en escoletes, centres d’ensenyament d’adults i conservatoris públics.

En total, 270 actuacions en 160 municipis, amb subvencions que oscil·len entre els 90.000 i els 240.000 euros atenent a criteris tècnics com la grandària dels centres i les deficiències en les instal·lacions. Entre aquestes actuacions es troba també la del col·legi públic El Garbí de l’Eliana, que ha estrenat curs amb finestres i lluminària noves, amb una inversió de 180.000 euros del Pla provincial de Manteniment d’Escoles.

“Hem guanyat en amplitud, en neteja i en eficiència energètica”, assegura la directora del centre, Inma Izquierdo, qui ha posat el focus a més en el canvi d’aspecte, sobretot en la façana, del que gaudeix ara també El Garbí. Açò es deu, sobretot, explica l’arquitecte tècnic de l’Ajuntament de l’Eliana, Enrique Trull, a la substitució de totes les finestres, així com de la cristalleria de les portes d’accés al col·legi.