Així són els nous cotxes patrulla que chequearán 400 matrícules per minut a València

En estes oficines mòbils la Policia Nacional podrà dur a terme tràmits que només podien realitzar en llocs fixos i detectar amb major facilitat cotxes robats

(EFE).- Dotats amb tres cambres, amb sistema de lectura automàtica de documentació i capaces de chequear fins a 400 matrícules al minut per a detectar cotxes robats són algunes de les prestacions dels nous cotxes de la Policia Nacional que començaran a patrullar els carrers convertits en comissaries mòbils.

De moment, la flota d’aquests nous cotxes patrulla intel·ligents i ecològics (Toyota Prius+) està integrada per deu cotxes que en els pròximes dies es desplegaran en labors de seguretat ciutadana per Madrid, Sevilla, València, Saragossa, Màlaga, Palma de Mallorca i Vigo, encara que en 2020 seran altres 152, la qual cosa suposa prop del 10 per cent del total del parc automobilístic dels coneguts com a vehicles Zeta de la Policia.

Oficines policials mòbils al servei del ciutadà

Els nous cotxes radiopatrullas estan dotats de tecnologies que permeten la interoperabilitat entre ells, amb altres cossos policials i amb les bases policials, la qual cosa els converteix en oficines mòbils en les quals els agents poden dur a terme tràmits que, fins ara, solament podien realitzar-les en llocs fixos. Per exemple, disposaran de lector de petjades connectats al SAID que permetrà la identificació in situ de persones.

Tot el sistema de captació d’imatges i so dels iZ està indubtable per a garantir la cadena custòdia, admetent-se com a prova en el cas de ser necessari, i protegir els drets i les llibertats dels ciutadans. A més l’habitacle per a detinguts compleix tota la legislació relativa a Drets Humans.

coches
El nou cotxe de la Policia Nacional.

Consola central que permet el control de totes les funcions de l’iZ

La consola central del vehicle disposa d’una pantalla tàctil de 10 polzades que permet el control de totes les seues funcions addicionals. Els agents podran realitzar consultes d’informació manuals –mitjançant la pròpia pantalla tàctil o a través d’un teclat extern- o automàtiques –mitjançant els lectors de documents o de petjades-.

El nou iZ compta amb un sistema OCR de reconeixement de matrícules que permet la identificació automàtica del vehicle situat en la zona davantera, realitzant la consulta de la matrícula de forma automàtica. Aquest sistema, capacitat per a consultar 400 plaques per minut amb reconeixement instantani, realitza eficaçment la funció en un entorn de baixa il·luminació i fins i tot nocturn.

A més, el nou radiopatrulla compta amb un avançat sistema de visualització i enregistrament d’imatges en tenir instal·lades una càmera frontal i una altra posterior, totes dues situades a l’interior del vehicle, que permeten realitzar enregistraments en la direcció d’avanç i en la posterior. També compta amb càmera en l’habitacle de detinguts que permet la visualització i enregistrament d’imatges de forma automàtica, en detectar presència física en aqueix lloc, o a requeriment de l’agent.