Comença maig (mes sense “r”) i amb ell, arriba la temporada de la clòtxina que si tot va bé, es mantindrà fins el mes vinent d’agost.

La clòtxina valenciana és, sens dubte, un dels millors productes gastronòmics del mediterrani, pel seu sabor, per la baixa quantitat de calories, i la gran riquesa de vitamines, proteïnes i minerals regal que ens concedeix el mar cinc mesos a l’any.

El Mercat del Cabanyal t’ofereix alguns dels millors llocs on podràs trobar aquest ric producte, per 5 € aproximadament, podràs portar-te un quilo d’aquest manjar que habitualment es cuina al vapor, afegint-li llimó, alls, pebre o vitet i un bon doll d’oli d’oliva. A més dissabte 18 de maig ofereix una fira dedicada a l’entrada de la Clòtxina amb moltes activitats i degustació de producte gratis a canvi de tiquets de compra.

El lloc de clòtxines “La Rocheta“(Pintor Ferrandis 16, baix), és tota una institució en el Cabanyal. El local que data de l’any 1963 ofereix des del mes de maig fins al mes de setembre el seu producte estavella “la clóchina”, però també tellines, caragols, marisc i peix fresc. La segona generació de la família que embene des de sempre dels mateixos vivers, i que obri fins i tot els diumenges.

Un altre dels llocs on podràs trobar el producte és Clochinas Navarro, empresa situada a Beniparrell (València) de proveïdors de clòtxina valenciana des de l’any 1902.Especialitzats en la producció, depuració i expedició, amb una dotzena de bats pròpies en els ports de València i Sagunt, ofereixen a més altres productes com la clòtxina gallega, clòtxina de roca del mediterrani, i rossellona italiana.

Però si prefereixes degustar-les en sucoses i diverses receptes, et proposem alguns dels millors locals a València on podràs trobar-les:

La Pilareta (carrer Moro Zeit,13),o també dit la Casa de les Clòtxines, situat en el barri del Carmen de València, des de 1918 ofereixen les tradicionals bibalbes, a més de tapes, racions, montaditos i entrepans.

El bar Cabanyal, situat enfront del mercat de Cabanyal de València, al Carrer Martí Grajales, 5, famós per les seues gambes i les seues clòtxines valencianes o Hermanos Barberá al Carrer els Tarongers, 39, són uns altres dels llocs on gaudiràs de tal gustosos manjar.

Però si eres dels sofisticats i prefereixes degustar-les en receptes més elaborades el restaurant de Ricard Camarena “Habitual” ens les ofereixen a la bullabessa; Dt. Khin Cafè en el Mercat de Colón les trobem amb curri verd o en la Taquería La Llorona, elaborada amb clòtxines, maionesa chipotle i alvocat, i acompanyada de totopos casolans.

Siga com siga, gaudeix-les perquè és un manjar que recordem només durarà fins al mes de setembre.