Claves de la reapertura de la hostelería: cuándo servirán en el interior, en qué horario y con cuántos comensales
Una camarera atiende a dos comensales en el primer día de reapertura de terrazas tras la tercera ola. / EFE

Ja han passat quasi 10 dies des que l’hostaleria valenciana va tornar a reobrir les seues portes. Va ser el passat 1 de març quan les terrasses van reprendre la seua activitat després de més d’un mes de tancament. Ara, no obstant això, la pregunta és quan podran operar l’interior dels locals.

Hui és una data clau per a donar resposta a la gran incògnita de l’hostaleria. Aquesta vesprada, els hostalers valencians sol·licitaran al Consell l’obertura completa de bars, restaurants i cafeteries.

Serà a les 16.30 hores quan Sanitat i Turisme tornen a reunir-se amb el sector de l’oci i l’hostaleria. L’objectiu és avaluar l’evolució de la pandèmia i traçar les pròximes línies d’actuació de la desescalada. Cal recordar que l’actual decret finalitza el pròxim 14 de març a les 23.59 hores.

Segons ha avançat Fotur (Federació d’Oci, Turisme i Joc), hui sol·licitaran tres punts clau. La obertura de les terrasses al 100% ja que actualment està al 75%; la vacunació dels professionals del sector; i la possibilitat de celebrar festivals i espectacles a l’aire lliure.

A això se sumaran les peticions dels hostalers que cerquen reobrir els seus espais interiors al 50% i augmentar l’horari d’obertura més enllà de les 18.00 hores. A més, l’Associació Hostalera de Castelló (Ashocas) vol fer un pas més. Aquests proposaran avançar el nou decret de la desescalada a la mitjanit del divendres. D’aquesta forma, l’interior dels locals podrien estar operatius des del mateix dissabte per a aprofitar el cap de setmana. D’altra banda, també sol·licitaran a Sanitat ampliar el nombre de comensals per taula que passaria de les 4 persones actuals als 6 o 8 comensals.

LA COMUNITAT VALENCIANA MILLORA LA SEUA EVOLUCIÓ

Al marge d’aquesta reunió, el president de l’Executiu valencià, Ximo Puig, analitzarà aquest matí l’evolució de la pandèmia amb persones expertes en diferents àmbits. La trobada tindrà lloc a les 12 hores en el Palau de la Generalitat. La cita serà clau per a marcar els següents passos de la desescalada ja que aquesta depèn de l’evolució epidemiològica de la Comunitat Valenciana.

Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, la Comunitat presenta una incidència acumulada de 65,97 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. La xifra encara descendeix més si es parla del IA de l’última setmana amb 23,64 casos. En totes dues circumstàncies, la Comunitat està per davall de la mitjana nacional: 142,24 (IA 14 dies) i 62,73 (IA 7 dies).