Media

Demà28 d’octubre se celebra la Mitja Marató de València. En esta trobada està prevista la participació de centenars de corredors i, per això, des de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Podólogos de la Comunitat Valenciana (ICOPCV) ha recordat una edició més la importància de prestar especial atenció als peus per a evitar lesions, ja que ells són una de les parts del cos més afectades en les carreres de llarg recorregut.

L’ICOPCV ha assenyalat que quan una persona decideix començar a córrer de forma habitual i preparar-se per a carreres és fonamental acudir al podólogo per a realitzar una revisió dels peus i rebre assessorament sobre les sabatilles més adequades en funció de les seues condicions físiques concretes (tipus de trepitjada, pes, si és home o dona, etc.).

De fet, els podólogos han assenyalat que no realitzar un estudi biomecánico per part d’un professional de la Podologia i no triar adequadament les sabatilles, són alguns dels principals errors que cometen els runners i que afecten la salut dels seus peus.

“És fonamental que aquells que decideixen començar a practicar running realitzen un estudi de la trepitjada per part d’un podólogo i mai en botigues d’esports o marques comercials. Aquests, en moltes ocasions, realitzen estudis de la trepitjada sense la formació adequada, la qual cosa pot provocar falsos diagnòstics i males recomanacions de calçat”, ha afirmat Maite García, presidenta de l’ICOPCV.

Recorregut de la Mitja Marató Trinidad Alfonso 2018.

A més, en aquests esportistes també han de tenir-se en compte els moviments de turmells, genolls i malucs a l’hora de seleccionar la intensitat de l’exercici, l’elecció del calçat i la necessitat o no d’utilitzar plantilles a mesura.

Algunes de les afeccions més comunes són les lesions en els lligaments laterals del turmell, en el si del tars, tendinitis dels peroneos o del tibial posterior, fascitis plantar o, fins i tot, fractures per sobrecàrregues en el navicular (escafoides), per exemple.

Des de l’ICOPCV també s’ha informat que són fonamentals també les cures dels peus després de la carrera. Per a això, es recomana realitzar banys freds per a baixar la inflamació, reposar i mantindre els peus enlaire per a millorar el retorn venós i, en dies posteriors, utilitzar un calçat còmode, amb bon amortiment i que siga ajustable (utilitze cordons o velcros) perquè el peu vaja lleugerament solt i no estiga pressionat. A més, en el cas que apareguen butllofes és aconsellable acudir al podólogo perquè, de manera asèptica, realitze el drenatge i les cures necessàries d’aquesta.

Así se prepara Valencia para ser la capital mundial del running