Abans que acabe 2023 la Zona de Baixes Emissions (ZBE) s’haurà habilitat a València i els vehicles més contaminants no podran entrar a uns certs barris de la ciutat. Aquesta ZBE es dividirà en 5 grans àrees i comptarà amb 274 cambres per a controlar l’entrada i eixida dels cotxes en 93 punts de control en carrers i places encara per determinar.
Aquesta mesura ve marcada per la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Per aquesta llei es veuen influenciats tots els municipis de més de 50.000 habitants. No obstant això, cada Ajuntament pot decidir la superfície de les zones i els requisits.
Així, els cotxes, motocicletes, camions i furgonetes que no complisquen els requisits no podran entrar a aquesta ZBE. L’autorització dependrà de les quatre etiquetes ecològiques designades per la Direcció General de Trànsit: emissions ‘0’ per a vehicles elèctrics de bateria; ‘ECO’ per a motors de gas; ‘C’ per a matriculats a partir de 2006; i ‘B’ per a motors de gasolina matriculats a partir de gener de 2001.
L’últim recompte al parc mòbil de València es xifrava en 354.143 turismes, mentre que 45.000 unitats segueixen sense etiqueta i estan en risc de no poder circular en aquestes zones.
Quines àrees formaran la Zona de Baixes Emissions a València?
La zona de baixes emissions estarà dividida en cinc grans àrees:
- Àrea Nord 1 (AN1): ve delimitada per l’antic llit del riu Túria (marginal esquerra), la Ronda Nord i el litoral marítim, sense incloure el recinte de la Universitat Politècnica de València.
- Àrea Nord 2 (AN2): s’inclou ací la UPV.
- Àrea Centre (AC): des de l’antic llit del Túria (marginal dreta) fins als carrers Colón, Xàtiva i Guillem de Castro.
- Àrea Sud 1 (AS1): des del llit (marginal dreta), passant per l’Av. del Cid i la V-30. Venen ací inclosos també els Poblats Marítims com Natzaret i Pinedo.
- Àrea Sud 2 (AS2): s’inclouen tots els barris situats entre la Ronda Sud i la V-30.
Avanços en el Consistori
El Ajuntament ha aprovat ja la licitació del subministrament del sistema de gestió i control per a la implantació de la zona de baixes emissions. L’edil, Giuseppe Grezzi, ha assegurat que l’objectiu és “aprofundir mitjançant el diàleg i la participació de totes les entitats en la descarbonització de la ciutat per a ser climàticament neutres en 2030”.
El sistema per a regular i controlar la ZBE costarà uns 10 milions d’euros i serà finançat en un 90% amb els fons Next Generation de la Unió Europea. El termini d’execució del contracte s’ha previst en 24 mesos.
A més, aquest sistema es gestionarà de manera dinàmica en funció dels nivells de contaminació: com més gran siga l’índex de pol·lució, major serà el perímetre controlat per les cambres. En cas d’accedir sense autorització, les càmeres ho detectaran i s’emetrà una sanció.
Per a això, s’instal·laran 52 sensors de mesurament ambiental i 44 panells d’informació variable. A més, la licitació també ha inclòs un programari i un maquinari per a gestionar els equips existents i sistemes informàtics; un sistema per al monitoratge i control de la qualitat de l’aire; i una campanya de conscienciació a la ciutadania.