lotería de navidad

El sorteig de la Loteria de Nadal compleix este 2019 la friolera de 207 anys. Per això, a continuació farem un repàs a alguns dels seus moments més memorables:

Cadis, bressol del sorteig

El primer sorteig en tota la nostra història de la Loteria de Nadal va ocórrer a Cadis, el 18 de desembre de l’any 1812, tan sols dues setmanes després d’haver-se aprovat la Constitució sobrenomenada com “La Pepa”. En aqueix primer any, els apostadors van jugar un total de 40 reals per cada bitllet, amb les esperances posades a ser agraciats amb els 8.000 pesos que van correspondre al primer premi, que va recaure en el número 03604.

Primera retransmissió en directe del sorteig

Va ser 1962 l’any que va marcar l’inici de les retransmissions en directe i per a tota Espanya del sorteig de Nadal. Des de llavors, l’esdeveniment no ha abandonat un sol any la graella de l’ens públic, marcant per als espanyols l’inici extraoficial de les festes nadalenques. No obstant això, el primer sorteig gravat i conservat en l’arxiu audiovisual d’RTVE és el de 1966, amb els comentaris en off de Jesús Álvarez, pare del periodista esportiu amb el mateix nom.

Debut de les xiquetes de Sant Ildefons

Va ocórrer en el sorteig de 1984. Acostumat el públic a veus única i exclusivament masculines, la xicoteta Mónica Rodríguez va sorprendre a tots els espanyols cantant un quart premi amb valor de 25 milions de pessetes. Va ser la primera veu femenina a cantar un premi en tota la història de la nostra Loteria de Nadal.

2001, últim sorteig en pessetes

En 2001 escoltàrem per última vegada els premis cantats en pessetes en les veus de Moli Parets i Aitor Sierra que van cantar la Grossa per al 18.795. El 22 de desembre de 2002 vam tindre el primer sorteig en euros, que havia arribat a principis d’aquell any a les butxaques dels espanyols: la paraula «pessetes» desapareixia així de la retrasmissió després de més d’un segle associada a la història de la Loteria de Nadal.

El guanyador del segon premi, present en el Teatre Real

En 2013, Jesús Lorente, una de les persones que assistien com a públic en el Teatre Real al sorteig de la Loteria de Nadal, es va portar la gran sorpresa de la seua vida en guanyar 125.000 euros com a portador d’un dècim del número 79.712, el segon premi, que havia comprat en una gasolinera de la localitat de Tenerife de Granadilla de Abona.