L’agenda festiva d’aquesta setmana ve marcada per la festivitat de Sant Antoni Abad, conegut com a patró dels animals, i marcada en el calendari el 17 de gener. De fet, són molts els municipis, de llarg a llarg del territori valencià, els que festegen i organitzen actes en honor a ‘Sant Antoni del Porquet’ ( com se li nomena popularment).

Però qui era Sant Antón?

Sant Antoni Abad era un home amb molts béns que ho va deixar tot als pobres per a anar-se a viure en solitud al desert. Primer s’estableix en un cementeri prop del seu llogaret natiu, en el qual registra estranys episodis amb dimonis en forma de bèsties salvatges amb els quals es bat a mort. Però la seua vida d’emèrit fa un volt de rosca, ja que creua el Nil i es retira a la muntanya Pispir en el qual passa 20 anys en absoluta solitud, amb l’escassa ajuda d’algunes persones que li llancen menjar per sobre del mur del seu humil habitada. Allí li ixen una sèrie de deixebles que s’estableixen en coves i cabanyes properes, formant-se una incipient colònia d’ascetae que ho adopta com a model.

I… la tradició de beneir als animals?

S’explica que data de l’època colonial. Segons els diferents escrits sobre la figura del sant, va descobrir la saviesa a força d’observar als animals i l’amor diví a través de la naturalesa. Per açò, es va convertir en el patró dels animals. De fet, els amos de mascotes, devots del patró o amants de les tradicions populars, porten a gossos, cavalls, gats i tot tipus d’animals, molt engalanats, a rebre la benedicció en els actes o festes que organitza cada municipi en els dies previs o posteriors a la seua data onomàstica.