València acull hui, la seua tradicional Cavalcada del Patrimoni, que se celebra ja quatre anys consecutius.

L’esdeveniment que naixia amb l’objectiu de promocionar la candidatura de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, continua celebrant-se després d’haver aconseguit aquest important reconeixement.

Al llarg del recorregut de la cavalcada; que s’inicia en la Llotja, i que recorre els carrers Maria Cristina fins a la plaça de l’Ajuntament, la regidoria de cultura festiva aprofita per a mostrar els elements més rellevants i valuosos del patrimoni cultural immaterial valencià, aprofitant l’escenari urbà i impulsa d’una manera festiva el reconeixement popular del nostre patrimoni entre els ciutadans i els visitants de la ciutat.

En edicions anteriors s’ha posat en relleu elements de la cultura festiva valenciana, com la música característica del Tabal i la Dolçaina; el so de les campanes; la Dansa dels Negrets, una de les muixerangues més arcaiques de la Ribera del Xúquer; o els gegants i cabuts, que representen diferents personatges històrics valencians.

El seguici l’encapçalarà la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera, creada en 1999. Seguidament serà el torn per als ‘gegants i nanos’, la presència dels quals és habitual en les celebracions festives valencianes. Els últims anys la Regidoria de Cultura Festiva ha recuperat l’antiga parella de gegants que representen Jaume I i Violant d’Hongria, als quals s’ha afegit des del 2016 la comparsa dels cabuts de la ciutat, fets per José Luis Ceballos i Paco Sanabria.

Després es podrà gaudir amb la Dansa Guerrera de la Todolella. El mes d’agost, durant les festes majors d’aquesta localitat dels Ports, en la Plaça Major del poble es reuneixen els dansants, que executen els seus moviments en ritme de tabal i dolçaina. «Armats» amb espases i pals, aquest ball ancestral evoca una realitat bèl·lica de preparació per a la guerra i posterior combat, de característiques singulars al territori valencià.

A continuació serà el torn per als Moros i Cristians de Bocairent, festes d’Interès Turístic Nacional, amb origen a mitjan segle XIX, com a part de les festes dedicades a Sant Blai.

La representació de les esquadres que participen en la Cavalcada del Patrimoni vénen acompanyades per la Societat Musical Vila de Bocairent.

Després d’ells comptarem amb la representació del Carnestoltes de Barranquilla (Colòmbia), declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en 2003 i que està considerat la festa folklòrica i cultural més important del país sud-americà, amb més d’un milió de persones participants, entre visitants i locals.

A continuació serà el torn de les Fogueretes d’Agullent, festes d’Interès Turístic Provincial, amb origen en el segle XVII. La comitiva de les Fogueretes ve acompanyada per l’Agrupació Musical d’Agullent.

La Tamborada d’Alzira, tancarà la desfilada,festa també Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Programa de Fallas 2019