Port de Catarroja
Port de Catarroja

Mentres avancen les tasques de dragatge del port de Catarroja per part del Ministeri d’Agricultura a través de l’empresa pública Tragsa, l’Ajuntament de Catarroja ha fet un pas més cap a la recuperació sostenible de l’entorn natural mitjançant un conveni de col·laboració amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’objectiu: estudiar si els llots acumulats de la DANA del passat 29 d’octubre poden tindre una segona vida.

L’Ajuntament de Catarroja, en col·laboració amb el CSIC i empreses del sector de la construcció, ha posat en marxa este innovador projecte pilot. La iniciativa naix en el marc de la xarxa d’impuls del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. “Des del primer moment vam posar sobre la taula la problemàtica que suposava la imminent extracció de llots del canal del port després de la DANA del passat octubre” apunta Lorena Silvent, alcaldessa de Catarroja. A partir d’eixa situació, va sorgir la proposta d’analitzar estos residus i explorar la seua possible reutilització com a matèria primera per a la fabricació de materials d’obra com a paviments, rajoles o morter.

Reaprofitar el llot de la DANA

El CSIC lidera l’estudi tècnic a través del doctor en Ciències Químiques Félix López. López explica que ja s’han arreplegat mostres del llot per a determinar la seua viabilitat com a matèria primera per a productes de construcció. A més d’esta primera anàlisi, el projecte contempla un procés de validació a major escala. “Realitzarem assajos amb fins a 5.000 quilos de llot. Si el resultat és favorable, podríem plantejar un aprofitament massiu amb la col·laboració d’empreses del sector”, afig el científic.

Port de Catarroja
Visita dels membres del CSIC i de l’Ajuntament de Catarroja al Port

Una d’estes empreses és la murciana Prefabricados de Hormigón Montalbán y Rodríguez. El director general, José Francisco Alarcón, valora el potencial del projecte: “Hem treballat amb residus de demolició i ara estudiarem si este llot pot incorporar-se a la nostra producció, després d’una criba i selecció adequada”.

Este enfocament innovador se suma als esforços del CSIC per oferir solucions basades en el coneixement científic per a afrontar les conseqüències de fenòmens extrems com la DANA. “No es tracta només de gestionar un residu: estem explorant com convertir un problema en una oportunitat a través de la ciència”, conclou López.

El compromís de Catarroja amb el Medi Ambient

A més del valor ambiental i científic, el projecte té una dimensió estratègica per al municipi. Permet accelerar la retirada del llot que obstruïx l’oxigenació de l’aigua en el port i aprofitar-lo com a recurs en lloc de considerar-lo un residu. “Es tracta d’una forma concreta d’ajudar a l’Albufera i continuar avançant en el nostre compromís per la seua protecció”, ha afegit Silvent. “Estem impulsant la declaració del parc com a reserva de la biosfera. Això implica actuar des de l’àmbit municipal amb accions que preserven i milloren l’equilibri ecològic”.

Amb esta col·laboració, Catarroja es posiciona com a municipi referent en l’aplicació de solucions científiques als desafiaments ambientals locals.