Cataluña califica la festividad de San Juan como
Imagen de felicitación del día de San Juan difundida por ERC.

“24 de juny, festa nacional dels Països Catalans” és la frase que resa en l’última imatge difosa per la Generalitat de Catalunya per a festejar la festivitat de Sant Joan. El Govern d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) liderat per Pere Aragonès ha catalogat el dia gran de les Fogueres d’Alacant com diada nacional.

L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha qualificat el gest de “indecència” i ha advertit que amb les seues celebracions “no es juga”. “És una indecència vincular les nostres festes majors del dia de Sant Joan amb aqueixos països catalans que els nacionalistes s’han inventat”.

La catalogació de Sant Joan com a festa dels Països Catalans, terme que engloba a Catalunya, Balears i a la Comunitat Valenciana, va més enllà d’una imatge publicitària. La web del Departament de Cultura de la Generalitat es refereix al 24 de juny com una festivitat pròpia. De fet, la celebració inclou la lectura d’un manifest a favor de la cultura i tradició catalana.

Des de Ciutadans també han criticat el gest de Catalunya. El portaveu de CS a l’Ajuntament de València, Fernando Giner, ha mostrat la seua disconformitat per mitjà de les xarxes socials. Giner ha exigit una rectificació i ha demanat que tant Joan Ribó com Ximo Puig defensen “la identitat valenciana”.

LES FOGUERES DE SANT JOAN, TAMBÉ CATALANES

“No és la primera vegada que la Generalitat de Catalunya intenta apropiar-se dels senyals d’identitat d’Alacant. Recordem que fa uns anys van arribar a incloure les celebracions de les Fogueres com a part de les festes catalanes“, ha recordat l’edil alacantí.

Va ser en 2016, sota el mandat de Carles Puigdemont, quan es van incloure les Fogueres d’Alacant en l’apartat “Tot el que cal saber sobre la cultura catalana” de la web oficial de la Generalitat de Catalunya. A més, els separatistes van iniciar una campanya per a convertir Sant Joan en “festa nacional dels Països Catalans”. Des de llavors, cada any es difon una imatge de la festivitat indicant que és “nacional”.

En la Comunitat Valenciana la festivitat de Sant Joan és festa autonòmica. En aquesta cita, la província d’Alacant celebra el dia gran de les Fogueres igual que València fa el propi amb les Falles en el dia de San José.