castillo

Onda, població de la comarca de la Plana Baixa, es troba situada a l’interior de la província de Castelló, molt prop dels principals nuclis costaners de major afluència turística i ràpidament accessible des de València. Allí, a 73 km de la capital del Túria i en plena Sierra d’Espadán es troba el castell d’Onda, un palau islàmic amb 300 torres construït pels musulmans durant el segle X.

Encara que l’origen d’Onda és ibèric, l’època de major esplendor li la va conferir la cultura islàmica, de la qual queda un magnífic patrimoni històric i cultural, la joia del qual és el seu castell que corona el Centre Històric. Tots dos, el Castell i el Centre Històric, van ser declarats Conjunt Històric i Artístic i Bé d’Interès Cultural (BIC) en 1967.

La ciutat-fortalesa comprenia dos espais, d’una banda la medina emmurallada o ciutat civil, amb una primera línia de muralla i el castell o ciutat polític-militar.

Al castell, per part seua, es diferencien dos recintes: el primer seria l’albacar o plaça, segona línia de muralla, al seu torn dividit en dues zones: l’albacar o plaça interior en la part superior i l’exterior en la part immediatament inferior. El segon recinte que es troba a l’interior de la fortalesa és l’Alcazaba, lloc de residència de l’oficial del sultà o alcaide, situada en la part més elevada del Castell, formant la tercera i última línia de muralla.

L’edifici que es troba a l’entrada del castell és la recepció o zona d’acolliment al visitant. Va ser alçat pels frares carmelites a principis del segle XX i va funcionar com a colònia escolar entre els anys 1920 i 1950 que únicament van ser interromputs durant la guerra civil espanyola.

Per a la construcció de l’edifici, els frares van aprofitar l’estructura encara existent de l’aljub principal del castell àrab, que subministrava d’aigua a tots aquells que vivien a l’interior de la fortalesa.

L’entrada a este castell és gratuïta i actualment pot visitar-se en horari d’estiu de dilluns a diumenge de 10.30 a 14.30 hores i de 17.30 a 20.30 hores. En el cas de juliol i agost l’horari s’ampliarà i romandrà obert fins a les 23 hores perquè els visitants puguen gaudir de la seua il·luminació nocturna.