Cada any, 40 dies abans de la Pasqua, moment en el qual comença la Quaresma, té lloc una cita ineludible en la població de Villar del Arzobispo, es tracta del seu Carnestoltes.

Una festa única a la província de València, que combina tradició i modernitat donant lloc a una festa original, plena d’espectacle, color, alegria i participació.

Origen de la festa

Durant la dictadura franquista el Carnestoltes va estar prohibit, perdent amb els anys la seua popularitat, fins que, en 1981, un reduït grup de persones decideix rescatar-la de l’oblit, començant a recopilar informació dels ancians del lloc i saber com se celebrava.

Aquests els van comentar que el costum era disfressar-se de «botargas» amb l’objectiu de provocar, ocultant-se sota un abillament comú a tots i creat amb peces de la llar: llençols, cistelles i coixins.

El grup de botargas desfilava pels carrers del poble acompanyades d’una xaranga (acordió, caixa i guitarres) i sense deixar d’emprenyar a les persones que trobaven al seu pas; quan desitjaven ficar-se amb algú s’acostaven i els cridaven deformant la veu: «guruguruguru que no em conoses, que nome conoses»; aquest crit, de tipus gutural (sense que hi haja fonts d’investigació que el atestigüen) sembla una reminiscència del crit de les dones berbers (antigues pobladores del lloc).

desfile de botagardas
Imagen del desfile de botagardas en Villar del Arzobispo/ Foto: Villar del Arzobispo

Corria l’any 1935 i la quadrilla es deia «del ñudo» (del nus) i anaven acompanyats del «Tio de la higuica», personatge popular vestit a la manera antiga i amb capa qui, portant una canya llarga de la qual penjava un fil en l’extrem del qual portava lligat una figa seca, provocava als xiquets perquè intentaren menjar-la, pegant un colp de canya quan aquests estaven a punt de clavar-li la dent i posant-la lluny del seu abast.

Evolució de la festa

L’any 1982 es va disfressar solament la penya que va idear rescatar de l’oblit el Carnestoltes. No obstant això, fins a aconseguir completar el programa de festes actual, les diferents comissions han anat incorporant progressivament nous festejos. Tot això de manera escalonada, de tal manera que ha anat creixent no sols en actes sinó en dies festius.

Programa d’actes del Carnestoltes, declarat d’Interés Turístic Provincia

La festa ha sigut declarada Festa d’Interés Turístic Provincial, i enguany té un gran programa d’actes preparat:

17.00 Dispará de 39 Churrinazos i ball a ritme de Borumbaia La Regió muntanyenca.

18.30 Desfilada de la Coordinadora de persones amb discapacitat de Villar i comarca, que ballaran al so de la Xaranga Parrapa pel recorregut habitual, a continuació «cremá» de la primera morca de l’edició.

21.00 Tradicional repartiment d’entrepans al Carrer de les Creus. Borumbaia La Regió muntanyenca amenitzarà la cua.

22.30 Trasllat del Chinchoso fins al local, a qui cremarem enguany? Diuen que vola…A continuació, les caps de la Comissió 2020 baixaran a la morca fins a les ruïnes del Patronat. Ball amb el Trio Eclipsi fins que acabe.

DIVENDRES 21 FEBRER

11.45 Desfilada IES La Regió muntanyenca des del centre fins a l’Hort del Senyor acompanyats pels músics de l’institut. Tot seguit crema de la seua *morca.

15.15 Concentració del Carnestoltes Escolar.

15.45 Acosta’t a veure com gaudeixen els nostres xiquets, que ballaran al ritme de la *UMSC pel recorregut habitual. A continuació lliurament de premis i crema de la *morca infantil en l’Hort del Senyor.

17.00 Chocolatá al Carrer Les Creus, elaborada per les Mestresses de casa.

18.00 Desfilada de Botargas.

22.00 Assabentar-te de TOT (tot, tot) el que ha passat aquest any de la mà de les nostres Murgues. No t’oblides el DNI i vota la que més t’agrade al ritme de Matarantas. En finalitzar, l’Orquestra Vertigo posarà fi al divendres de Carnestoltes. En el descans de la revetla s’entregaran els premis de les Murgues

DISSABTE 22 FEBRER

16:30 Concentració de disfresses al Carrer Roger Duval.

17.00 GRAN DESFILADA. A continuació, Discomóvil en l’Hort del Senyor.

20.00 Correfoc a càrrec dels Dimonis de Massalfassar, acompanyats per Borumbaia i donant pas al Chinchoso que prendrà en la foguera amb els balls de Chimo i la seua xaranga La Regió muntanyenca.

00.00 Enterrament de la Morca, portada a coll per la Comissió de Carnestoltes 2020. La precediran les batucades locals Borumbaia i Matarantas.

Agafa la teua torxa i viu-ho. La famosa marcha a càrrec de la UMSC acompanyarà a la reina del Carnestoltes a la seua destinació, on es dispararà una mascletá nocturna a càrrec de la Pirotècnia Arcoiris.

Tot seguit, continuarem ballant en la revetla amb La Tribu. En el descans s’entregarán els premis de la desfilada

DIUMENGE 23 FEBRER

08.00 Tirada de les cendres de la Morca al balsón i comiat ‘‘fins a l’any que ve’’ al Carnestoltes de Villar.