coronavirus
Entrada de un centro hospitalario de Castilla / Foto: EFE.

Ja són més de 18.000 persones les que han mort per coronavirus a Espanya. Els carrers continuen buides, els hospitals plens -encara que amb menys afluència que les primeres setmanes de quarentena- i la gent contínua a les seues cases. Però el Covid-19 no és l’única malaltia que s’està cobrant vides al nostre país.

Segons els cardiòlegs, pot ser que la gent a la qual li haja donat un infart no vaja al metge per por de contagiar-se. Julián Pérez, president de l’Associació de Cardiologia Intervencionista de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), indica que “no hi ha cap motiu pel qual els pacients tinguen menor nombre d’infarts”. Per això apunta que, com en altres països, la causa pot ser la por a contagiar-se.

Oriol Rodríguez Leor, membre de la SEC, també va pel mateix camí. Creu que la reducció de casos d’infart a l’hospital “no respon a una realitat epidemiològica, sinó a la por al coronavirus“. Davant aquesta possibilitat, s’ha dut a terme un estudi amb hospitals pertanyents a la xarxa de codi d’infart d’Espanya.

La SEC indica que s’espera “un increment en la mortalitat per infart agut de miocardi amb elevació del segment ST”. En 2018, aquestes intervencions van ser més de 21.000 en tota Espanya. No obstant això, els experts creuen que en quarentena hi haurà pacients que presenten mort sobtada extrahospitalària.

Què diu l’estudi

D’aquesta manera, s’ha realitzat una enquesta telemàtica a 71 serveis de cardiologia de tota Espanya. En el sondeig s’ha vist que entre el 24 de febrer (setmana en la qual el coronavirus acabava d’arribar a la península) i el 22 de març (ja declarat l’estat d’alarma) els procediments estructurals s’han reduït un 48%. A més, hi ha hagut un 40% menys d’angioplàsties primàries realitzades en infarts aguts de miocardi.

Com ha assenyalat Rodríguez, “aqueix 48% menys en procediments estructurals està molt relacionat amb la caiguda de diagnòstics”. Però també té a veure amb el fet que els que no tenen símptomes severs aguanten més a casa.

Una altra de les malalties que assenyala l’informe és la trombolisis. Aquest tractament ha incrementat lleument. “Quan el pacient espera i consulta molt més tard es planteja aquesta opció dels fàrmacs”, afirma Rodríguez. Això es dóna per la saturació dels hospitals. Com el trasllat en les circumstàncies actuals és més complicat, s’opta per aquest fàrmac. No obstant això, l’expert assenyala que “el seu ús és quasi anecdòtic”.