Han passat quasi 150 anys des de la inauguració de la primera edició de la Gran Fira de València, un esdeveniment que ha aconseguit posicionar-se en la ciutat i és que amb la seua arribada els carrers s’omplen de color i música gràcies als concerts a l’aire lliure i els castells de focs artificials.

La història de la també coneguda com a ‘Fira de Juliol’ es remunta a 1871, any en el que l’Ajuntament de València va posar en marxa un festival estiuenc amb cavalcades i exposicions. A més, al coincidir amb la recol·lecció de les collites es va aprofitar l’ocasió per a donar eixida tant als productes agrícoles com a la ramaderia. Tot açò en un entorn lúdic de balls i vetlades d’oci amb la finalitat d’endolcir una època de guerres i epidèmies.

Convertida en tot un referent de l’oci i la cultura valenciana, la Gran Fira abasta des dels tradicionals concerts de Vivers, fins a espectacles musicals sense oblidar la Batalla de Flors que el passat any va complir el seu 125 aniversari.

Va ser en 1891 quan Pascual Frígola, baró de Cortes de Pallàs i president de Lo Rat Penat, va afegir esta batalla floral a la Fira de Juliol amb una desfilada de carrosses en el Passeig de l’Albereda que imitava la realitzada en el carnestoltes de Niza. Participar en ella era una forma de mostrar el nivell social a través del valor dels carruatges i cavalls.

En l’actualitat el ritual i el lloc de realització seguix sense alteracions. No obstant açò, les carrosses s’han substituït per plataformes arrossegades per cavalls i el guardó atorgat a dia de hui rep el nom del seu fundador a manera d’homenatge.

Calles tallades

Durant la jornada de hui es tanca al pas de vehicles el passeig de l’Albereda des del Pla del Real fins a fins al pont d’Aragó, i demà, dia de la Batalla, a més del tall de l’Albereda, es tancarà el tràfic pel pont de les Flors a partir de les 16:00 hores i el del pont de l’Exposició a partir de les 18:00 horas.se tancarà el tràfic pel pont de les Flors a partir de les 16:00 hores i el del pont de l’Exposició a partir de les 18:00 hores.