capilla

Iberdrola ha inaugurat la nova il·luminació de la Capella del Sant Calze de la Catedral de València, després d’haver dut a terme un ampli procés de renovació d’acord amb les necessitats i la rellevància d’aquesta capella construïda en el segle XIV.

El president d’Iberdrola, Ignacio Galán, i el cardenal arquebisbe, Antonio Cañizares, han participat en l’acte d’encès de la il·luminació ornamental de la capella, que va a permetre reduir el consum elèctric en més d’un 60% i un estalvi d’emissions de CO2 proper a les 2,5 tones a l’any.

Durant la seua intervenció, Ignacio Galán ha ressaltat que l’actuació realitzada en la Capella del Sant Calze és una de les més destacades del programa d’il·luminacions que desenvolupa Iberdrola a través de la seua Fundació a Espanya i que s’emmarca dins del compromís de la companyia amb el desenvolupament econòmic i social de tots els territoris on opera la companyia.

Així mateix, Galán ha destacat que el treball s’ha realitzat aplicant les més modernes tecnologies amb una mínima intervenció en l’espai, donant la millor resposta als diferents usos de la capella i garantint la sostenibilitat de la instal·lació, un dels objectius prioritaris per a la companyia, compromesa fermament amb la cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

El projecte d’il·luminació al detall

Iberdrola i el Cabildo de la Catedral van signar un conveni en 2016 per a la renovació de la il·luminació de la Capella del Sant Calze, continuant així amb una col·laboració que va començar en 1999 amb la il·luminació de la Catedral de València.

La companyia ha instal·lat un total de 38 proyectores i 28 metres de tires de tecnologia LED, més eficient i sostenible, per la qual cosa s’ha millorat substancialment la il·luminació general de la sala. S’han afegit dos focus específics per a la zona de lectura i s’han substituït els fluorescents de la fornícula del Sant Calze.

A més, la versatilitat d’aquesta nova instal·lació permet una il·luminació parcial de la capella, per la qual cosa la potència d’ús diari serà inferior. També s’ha instal·lat un sistema de control amb pantalla tàctil que permet programar la il·luminació del retaule per escenes o per zones de la capella.

En el projecte s’ha realitzat un disseny ornamental centrat en una sèrie d’elements: volta de crucería, frontal del retaule d’alabastre, fornícula del Sant Calze, il·luminació de contrast des del retaule, il·luminació de la zona de l’altar i il·luminació general de la capella.

Aquest disseny combina il·luminació en blanc fred i blanc càlid per a ressaltar elements concrets i s’han reutilitzat els carrils existents respectant la seua ubicació, amb el que l’afecció als murs ha sigut mínima.

Iberdrola també ha finançat la neteja del retaule d’alabastre de forma prèvia a la seua il·luminació.