cambio de hora

Un any més, i potser l’últim, s’acosta el polèmic moment del canvi d’hora, durant la matinada del pròxim dissabte 26 d’octubre els espanyols canviaran les manetes del rellotge i, a les tres seran les dues, per a adaptar-se a l’horari d’hivern.

Segons asseguren experts del sector, el canvi a penes modifica la factura en les llars. Les dades oficials són que els espanyols s’estalvien un 5%, la qual cosa equival a uns sis euros per llar a l’any. La llum i calefacció que no s’usa a primeres hores del dia es gasta a les vesprades ja que fosqueja abans. Els arguments sobre l’estalvi energètic són controvertits i han provocat que el canvi tinga les hores comptades. I vist que canviant l’hora no és que les nostres butxaques ho noten molt, la Puntronic dóna una sèrie de consells perquè estalviem de manera eficaç:

La llum natural és la nostra gran aliada

Sembla una obvietat, però a vegades cal recordar-ho, la llum natural ens ajudarà al fet que la nostra llar siga molt més eficient, quanta més llum aprofitem de l’exterior del nostre habitatge, menys llum artificial haurem d’utilitzar. Però no solament això, a l’hivern quanta més llum deixem entrar menys despesa en calefacció, ja que la llum natural, a més d’il·luminar també calfa les nostres habitacions.

Les llums que no s’utilitzen sempre apagades

És obvi que, si intentem aprofitar al màxim la llum natural, el següent pas siga no malgastar en llum artificial, per la qual cosa no mantinguem llums enceses si no ens fan falta. A vegades eixim d’una habitació i deixem la llum encesa ja que tornarem en breu, però no costa res prémer l’interruptor i a la llarga estalviar una energia considerable. A més, sempre cal utilitzar bombetes tipus LED, que consumeixen fins a un 80% menys que les normals.

Els electrodomèstics que no s’utilitzen millor tenir-los desconnectats

A excepció de frigorífics i congeladors, la resta dels electrodomèstics els podem desconnectar i és que deixar-los en estand-by és, a la llarga, un gran malbaratament d’energia. Sol passar-nos amb aparells electrònics com per exemple televisors, reproductors de DVD o Blu-ray o torres de so i molt especialment amb ordinadors de sobretaula i PCs portàtils. Cal evitar aquesta pràctica en la mesura que siga possible.

Tenir contractada la potència adequada a les nostres necessitats

La potència contractada suposa un cost fix en la factura, simplement cal pagar per tenir “llum”, no importa si la utilitzes o no, si no poses cap electrodomèstic o si no estàs la majoria del dia a casa, aquest és un cost fix que caldrà pagar cada mes, per això, Puntronic.com recomana llegir les instruccions dels nostres electrodomèstics per a calcular quant gasta cadascun i quants podríem tenir encesos alhora i a això afegir-li el que consumeixen els xicotets electrodomèstics i la llum i així no pagar de més per una potència que no es necessita. Les potències més comunes en les llars espanyoles són 3,45 kW i 4,6 kW.

Aprofitar les hores més barates de l’energia

Sempre que es dispose de discriminació horària en la factura energètica (es pot contractar parlant amb la companyia), es podrà planificar les tasques per a utilitzar els electrodomèstics en les hores en les quals l’energia és més barata, a més, la majoria dels nous electrodomèstics són programables pel que es començaran a funcionar quan més ens convinga. Fer això comporta molt treball informant-se i planificant, però és interessant especialment amb electrodomèstics de gran consum com són rentadores, assecadores o rentavaixelles. L’esforç val la pena.

Frigorífics i congeladors oberts el menor temps possible

També cal fer un consum responsable amb els frigorífics i els congeladors, si bé el seu ús és continuat i cal tenir-los connectats 24 hores al dia els 365 dies de l’any, hi ha una manera d’estalviar energia i és tan simple com obrir-los el menor temps possible perquè no puge la temperatura interior.

Cuinar amb tapes posades en olles i paelles

I si en frigos i congeladors cerquem que no s’escape el fred, a l’hora de cuinar hauríem d’intentar mantenir la calor, una bona manera és cuinar amb tapes en olles i paelles perquè la calor no es perda i l’aprofitem al màxim, així cuinarem molt més ràpid i de forma més eficient.

Acabar de cuinar amb la calor residual

La calor residual és aquell que desprenen forns i vitroceràmiques quan ja els hem desconnectats i amb ells es pot continuar cuinant, així que no desaprofitem aquesta energia i desconnectem els aparells un moment abans per a acabar de cuinar amb aquest tipus de calor.

Comprar els electrodomèstics no solament pel preu

A l’hora de comprar un electrodomèstic no solament és important mirar el preu, si no també la seua classificació energètica, l’A+++ és la millor, i encara que aquest tipus d’electrodomèstics poden ser una mica més cars a la llarga estalviarem en electricitat, en ser més eficaces. Una altra manera d’estalviar amb els rentavaixelles és decantar-nos un per un que tinga manera “Eco” ja que utilitza menys aigua i, per tant, gastarem menys electricitat a calfar aqueixa aigua.

Fer un bon manteniment dels electrodomèstics

Cal fer un bon manteniment dels electrodomèstics, ja que això no solament allargarà la vida útil dels aparells, sinó que també farà que siguen molt més eficients. Per exemple, mantenir nets els filtres de l’aire condicionat o de la campana extractora.

Planxar tota la roba d’una sola vegada

També es pot estalviar energia a l’hora de planxar, és molt senzill, només cal aprofitar per a planxar la major quantitat de roba en cada ocasió i és que la planxa és un aparell que necessita molta energia per a posar-se a punt, per la qual cosa quantes més vegades la connectes, més energia es desaprofita.

Tenir l’habitatge a una temperatura adequada

Finalment, cal recordar que cal mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, la qual està entorn dels 21 graus. A l’hivern és aconsellable mantenir la calefacció una mica per davall d’aquesta xifra. Cal pensar que cada grau de diferència suposa una grandíssima despesa.