El calor pone en alerta amarilla a la provincia de Valencia
Un chico se refresca del calor con un difusor de vapor de agua de un restaurante. / JESÚS HELLÍN (EUROPA PRESS)

La primera onada de calor del mes de juliol continua assotant a la Comunitat Valenciana. Les altes temperatures han obligat a activar les alertes en la totalitat de la província de València i el nord d’Alacant.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat la alerta groga a partir de les 13.00 hores. Les previsions apunten a que els termòmetres arribaran als 39 graus a l’interior sud de València. Segons Aemet, aquest llindar sol s’espera aconseguir a la comarca de la Vall d’Aiora.

En la zona de l’interior nord s’espera que localitats com Requena o Utiel aconseguisquen els 38 graus. En el cas dels litorals de València i Alacant, el mar suavitzarà lleugerament les temperatures de l’interior i les màximes arribaran als 36°. El pic de calor es mantindrà tota la vesprada pel que l’alerta romandrà activa fins a les 19.59 hores.

NIVELL D’ALERTA TARONJA

No obstant això, la fi de l’alerta no durarà molt. Aemet preveu un increment de l’onada de calor en la jornada del dimarts. Davant la situació d’altes temperatures, l’Agència Estatal de Meteorologia augmentarà el nivell de risc fins a l’alerta taronja en tot el litoral de València i el sud d’Alacant.

Segons les previsions, s’esperen temperatures màximes de 40 graus en zones del prelitoral i seran una mica més baixes prop de la costa. A més, hi haurà alerta groga a l’interior sud de València i el nord alacantí per mercuris disparats a 39°.

RISC ALT D’INCENDIS

Emergències i Seguretat de la Comunitat Valenciana ha activat el nivell de preemergències alt per risc d’incendis forestals a l’interior de la província de València.

Per a evitar aquests successos, la Generalitat compta ja amb el Pla Estratègic contra Incendis ‘Stop al foc’ 2021. L’objectiu és sensibilitzar que és necessari mantenir una conducta activa contra el risc d’incendis. Això passa per extremar les precaucions; seguir en tot moment les indicacions i recomanacions dels poders públics; i, en definitiva, ser conscients que el foc és una amenaça capaç de destruir.

Durant la presentació de la campanya, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania. A més, des del Consell van avançar que davant qualsevol indici de foc s’ha de telefonar al 112 i no pensar que algú ho haurà fet ja.

Per a evitar l’incendi dels boscos valencians, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències compta amb capacitat per a mobilitzar immediatament un dispositiu de 432 persones repartits entre 56 unitats de bombers de la Generalitat; 45 autobombes; 9 helicòpters; 7 avions de càrrega en terra i 2 amfibis.

Tant el desplegament d’efectius com la seua coordinació és possible gràcies a un pressupost de 89 milions d’euros. Aquest suposa un augment del 10% respecte a l’any passat, a pesar que el nombre d’incendis ha encadenat dos estius consecutius de descens.