La calle Colón se convierte en un 'croquis' para los conductores
El tramo de la Porta la Mar en obras por los cambios en la calle Colón.

El pla de peatonalització del centre de València està a punt d’acabar la seua primera fase. Hui finalitzen les obres del carrer Colón, que reobrirà el trànsit demà 1 de maig. La modificació d’aquest carrer és una de les mesures per les quals ha apostat l’Ajuntament de València per a prioritzar el transport públic sobre el privat.

Les obres van començar el dilluns, així que durant aquesta setmana ha romàs tancada al trànsit. S’han retirat els elements de segregació del carril de l’EMT i s’ha adaptat la senyalització a la nova estructuració.

Un dels canvis principals és que el vehicle privat passa de tenir dos carrils a un. D’aquesta manera, s’amplien els carrils per al transport públic, que passa de tenir un carril a tenir dos. Així, pel carrer Colón a partir d’ara passaran nou línies d’autobusos enfront de les cinc que ho feien abans. Això suposa un canvi en les rutes de l’EMT: desapareix la línia 5, que l’assumirà la nova línia, la C1. A més, els autobusos que passen per aquest carrer augmentaran de 500 a 800 diaris.

El tramo de la Porta la Mar en obras por los cambios en la calle Colón.

Els nous sentits de Colón

Els cotxes privats ja no podran accedir al carrer Colón des de la Porta la Mar, ja que aquest accés queda totalment bloquejat per a ells. En aquest tram el sentit del trànsit canvia. Així, el carril de vehicles privats ix a la rotonda per a donar accés als aparcaments d’aquest tram accessible des de Conde Salvatierra.

No obstant això, el transport públic sí que pot accedir a Colón des de la Porta la Mar. Per tant, el tram final del carrer sí que és de doble sentit, però és l’únic. La resta del carrer continua sent d’un únic sentit cap al carrer Xàtiva. A més, una altra novetat és el gir del carrer Pérez Bayer, que a partir d’ara està prohibit. Únicament es pot entrar en aquesta via accedint per Isabel la Catòlica.

Plano del nuevo proyecto de circulación de la calle Colón
Plano del nuevo proyecto de circulación de la calle Colón.

L’oposició apel·la a la crisi sanitària

La portaveu del Partit Popular de València, María José Catalá, ha insistit que havien de paralitzar les obres. “Entenem que no és el moment, no és la manera i no són les formes. En aquest moment és preferible invertir aqueixos 300.000 euros en test i màscares que en bolardos i jardineres”, ha defensat Catalá.

Per part seua, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha dit que l’alcalde Joan Ribó “segueix el seu propi full de ruta malgrat l’estat d’alarma“. A més, creu que les obres de Colón i els canvis de l’EMT són “un sensesentit”. És més, tant Giner com Catalá han apel·lat a les ajudes per a les famílies, autònoms i pimes en aquesta crisi del coronavirus.