El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha presentat la proposta del programa pirotècnic per a les Falles 2020 en la tradicional Gala de la Pirotècnia, celebrada en el Palau de l’Exposició, amb la presència de les falleres majors de València i de bona part dels professionals valencians.

El calendari, que ja ha tingut una prèvia en les exaltacions de les falleres majors amb Peñarroja i amb el tret de demà d’Aitana en l’Exposició del Ninot, prosseguirà l’últim dia de febrer amb l’espectacle pirotècnic que oferirà Pirotècnia Ricasa en la Marina de València a les 20h

El dia 1 de març Peñarroja s’encarregarà d’estrenar el cicle de mascletades (14 hores) en la Plaça de l’Ajuntament i del colofó pirotècnic amb què culminarà la Crida a les Torres de Serrans (20.30 hores).

Per part seua, Caballer FX protagonitzarà la part final del programa assumint la gran responsabilitat de disparar la Nit del Foc, la mascletà del dia 19 i la cremà de les falles municipals.

Una dona, María José Lora serà l’encarregada de disparar els dies grans

Serà la segona vegada en la història que una pirotècnica dirigida per una dona -amb María José Lora al capdavant- dispara els tres últims espectacles del cicle faller com ja va passar en 2018.

La proposta del programa pirotècnic inclou la despertà del dia 1 de març amb l’apoteosi final en la Plaça de l’Ajuntament amb Pirotècnia Valenciana (8.00h).

A més, el cicle de mascletades que iniciarà Peñarroja el continuaran Pirotècnia Tamarit (dia 2), Drac (dia 3), Pibierzo (dia 4), Pirotècnia Saragossana (dia 5), Alpujarreña (dia 6), Nadal Martí (dia 7), Pirotècnia Martí (dia 8), Mediterrani (dia 9), Crespo (dia 10), Pirotècnia Tomás (dia 11), Gironina (dia 12), Zarzoso (dia 13), Pirotècnia Valenciana (dia 14), Germans Caballer (dia 15), Turís (dia 16), Aitana (dia 17), Vulcà (dia 18) i Caballer FX (dia 19).

A més, enguany hi haurà tres mascletades nocturnes -una més que en anys anteriors- a càrrec de Pirotècnia Tomás (dia 7), Pirotècnia Valenciana (dia 13) i Mediterrani (dia 14), totes elles a les 24 hores.

L’Alba dels Falles -coincidint amb la nit de la Plantà, a partir de les 24 hores-  la dispararà Pirotècnia Vulcà en la Plaça de l’Ajuntament, mentre que els castells en l’Albereda portaran la signatura de Zarzoso (la nit del 16 al 17 a les 24 hores), Germans Caballer (la nit del dia 17 al 18 a la 1 de la matinada) i Caballer FX per a la Nit del Foc la nit del dia 18 a les 1.30 hores.

Fuset advoca per la reclamació d’un IVA cultural per a la pirotècnia

Fuset ha destacat els increments successius de la quantia econòmica que perceben els professionals de la pirotècnia des del mandat anterior tant per les mascletades com pels castells.

El regidor de Festes, ha aprofitat la gala per a celebrar que “la proposta que vaig avançar ací fa un any de reclamar un IVA cultural per a la pirotècnia ha sigut aprovada ja per unanimitat tant a l’Ajuntament de València com en les Corts Valencianes i confiem que puga ser valorada com correspon pel Ministeri de Cultura”.

Així mateix, ha recordat que “aqueixa proposta aprovada per unanimitat també parla de l’imprescindible reconeixement artístic dels espectacles pirotècnics i, en coherència, no és admissible que es pretenga tractar aquests espectacles com si es tractara d’un simple subministrament de quilos de pólvora per a qui ho faça més barat”. “Les Falles són el major festival d’art públic al carrer del món i València vol tractar als seus pirotècnics com a artistes”, ha afegit Fuset.