Así será la nueva crisis económica que azotará a España: más paro y frenazo del turismo
Exterior del Banco de Valencia.

El major banc del mercat espanyol ja és una realitat i té la seua seu a València. CaixaBank ha culminat hui els tràmits legals de la fusió amb Bankia després de l’escriptura en el Registre Mercantil. Va ser el mes de desembre passat quan les seues Juntes d’Accionistes van aprovar l’operació i ha sigut ara quan s’ha completat l’obtenció de totes les autoritzacions pertinents.

Com ja es va anunciar, el domicili social de la nova entitat bancària ha quedat establit a València. Cal recordar que tant CaixaBank com Bankia ja tenien les seues seus en la capital del Túria. La primera motivada per la consulta independentista il·legal de 2017 que va propiciar l’eixida de nombroses empreses de Catalunya; i la segona a conseqüència de la fusió entre CajaMadrid i Bancaixa en 2010, establint-se en el cèntric carrer Pintor Sorolla.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han assenyalat que l’objectiu de l’entitat és continuar sent un factor clau de suport a famílies i empreses. A més, cerquen convertir-se en un actor molt rellevant per a la recuperació socioeconòmica del nostre país.

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar.

CaixaBank, entitat clau per a donar suport a l’economia

“La fusió entre CaixaBank i Bankia marca una fita en la història del sistema financer espanyol; un projecte que comencem amb una tremenda il·lusió, però sent molt conscients que els reptes que tenim per davant no són menors, ha assenyalat Goirigolzarri. “Afrontem aquest repte des d’una posició de fortalesa que ens permet ser part activa en la solució de l’actual crisi i, sobretot, per a ser l’entitat que més a prop estiga dels nostres clients i de la societat”.

Per part seua, Gortázar ha subratllat que “la integració de CaixaBank i Bankia ens converteix en el líder destacat del sector financer a Espanya. Un lideratge que continuarem posant al servei dels nostres clients i de tota la societat, en línia amb el nostre origen fundacional i la nostra vocació social”.

Creació del líder destacat del sector financer espanyol

CaixaBank tindrà prop de 20 milions de clients a Espanya i 623.800 milions d’euros en actius totals. Aquest volum li convertirà en el banc de major grandària del mercat domèstic. També comptarà amb una posició rellevant a nivell europeu i una capitalització borsària superior als 20.500 milions d’euros.

A més, reforçarà el seu lideratge en banca retail a Espanya. Tindrà la primera posició per quota de mercat en tots els productes clau: depòsits (24%), crèdits (26%) i estalvi llarg termini (29%), que inclou les assegurances d’estalvi, els fons d’inversió i els plans de pensions.

L’entitat aconseguirà una presència geogràfica equilibrada i diversificada. Comptarà amb la xarxa d’oficines més extensa i especialitzada del sector. A més, pretén mantenir la proximitat al territori i la inclusió financera que CaixaBank i Bankia sempre han demostrat. L’entitat combinada tindrà presència en al voltant de 2.200 municipis i en 299 serà l’única entitat amb representació.

Els clients no hauran de realitzar cap gestió

L’operativa dels clients no canviarà pràcticament fins a la migració de la plataforma operativa de cada entitat. Aquest procés té previst executar-se abans que finalitze l’any.

Els comptes corrents i les llibretes d’estalvi canviaran de numeració. Aquest canvi, no obstant això, no afectarà els rebuts domiciliats, transferències o abonaments. Per tant, no serà necessari que el client realitze cap gestió. Els crèdits i hipoteques contractats mantindran igualment les condicions pactades.

Pel que fa a les targetes de Bankia, podran utilitzar-se fins que l’usuari realitze l’activació de les targetes de CaixaBank que rebrà en el seu domicili, després de la integració dels sistemes informàtics.

A més, a partir d’avui tots els clients de CaixaBank i Bankia podran efectuar reintegraments a dèbit amb les seues targetes. No es cobrarà comissió i podrà fer-se en els 14.000 caixers de la xarxa.

Procés progressiu de transició de la marca Bankia

L’entitat resultant mantindrà la marca CaixaBank. Per això, una vegada completada la fusió, es procedirà a la substitució de la marca Bankia en les oficines i edificis singulars.

El procés de transició de marca serà progressiu, però s’afrontarà des dels primers dies de la integració, amb un procés de substitució de retolació en els edificis emblemàtics que es preveu que estiga conclòs durant la setmana vinent. A nivell d’oficines, el canvi de retolació s’iniciarà també en paral·lel i es prolongarà durant diverses setmanes.