Cae un fragmento de la Falla Na Jordana a causa de la DANA
La falla de Na Jornada tras la noche de la Plantà. / JAVIER SERER

La DANA continua causant estralls en els monuments fallers. A pesar que el cel de València ha començat el dia sense rastre del fort temporal, el seu pas continua acumulant conseqüències en les falles i cap comissió pot cantar victòria encara.

La Falla Na Jordana ha sigut una de les últimes afectades. Un fragment del monument s’ha desprès aquest matí a causa dels danys patits per la DANA. El tros danyat és un retaule que estava suspès en l’aire. Aquest ha vençut i ha caigut sobre una de les escenes de la falla encara que no ha danyat les peces clau de l’estructura.

A més de Na Jordana, la comissió General Pando-Serrano Flores també s’ha vist perjudicada durant el matí d’avui. La mascota del València CF ha vençut caent del monument. En aquest cas els danys han sigut majors i és que ha desbaratat bona part de la falla.

Joan Ribó i Carlos Galiana en la seua visita a Na Jordana.

RIBÓ RECONOCE LA “MALA SORT” DE LES FALLES

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat les dos comissions on ha lamentat els desperfectes patits. L’edil ha mostrat el suport de l’Ajuntament al món faller per a superar “aquest nou obstacle”.

“No és la primera Plantà en la qual ha plogut de manera molt intensa en aquesta ciutat”, ha recordat. No obstant això, ha reconegut la “mala sort” que acompanya a les Falles en els últims anys. “A més del coronavirus se’ns ha afegit que la nit de la Plantà hem patit una DANA, que ja és mala sort; però ho superarem. Els monuments estan muntats i els actes fallers continuen“.

L’alcalde ha posat l’accent en la rapidesa i l’entusiasta resposta del món fallero davant els diferents incidents que s’han anat produint. “A pesar que la passada nit ha sigut complicada, els problemes s’han anat solucionant a poc a poc”, ha declarat.

Joan Ribó i Carlos Galiana visiten la falla General Pando.

EL JURAT DELS MONUMENTS DESPRÉS DE LA DANA

Per part seua, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, s’ha referit als premis i al recorregut del jurat pels diferents monuments. “El jurat ha començat al matí la seua tasca, tal qual tenia previst. Els artistes i les comissions han fet un esforç extra per a concloure la Plantà aquesta nit“.

Galiana ha recordat que es tracta d’un concurs amb unes bases aprovades en una assemblea de presidents. “No hauria sigut oportú prendre una decisió unilateral des de la Junta i més tenint en compte que són moltíssimes les comissions que han fet un doble esforç per a solucionar tots els problemes conseqüència de l’aiguat”.

No obstant això, Galiana ha assenyalat que s’ha demanat al jurat faller “benevolència i empatia amb les diferents comissions”. “Altres anys hem tingut alertes per vents, i en moltes ocasions, pluges intenses, però no tant com anit. Hauríem de remuntar-nos a la fi dels anys vuitanta per a recordar unes Falles amb una Plantà com la d’ahir“, ha conclòs.