Un bosque de 23.300 metros junto al mar: así es el ambicioso proyecto de La Marina de Valencia
Proyecto del bulevar arbolado de 23.300 m2 con un sistema dunar en La Marina de Valencia.

La Marina de València està a punt de finalitzar un dels seus projectes urbanístics més ambiciosos: la recuperació, posada en valor i humanització del Tinglado 2 i el seu entorn. Una actuació de molt llarg recorregut que parteix de la decisió de la nova direcció de Consorci València 2007 de recuperar; visibilitzar; i activar l’edifici i el seu entorn. L’objectiu és convertir-lo en la nova plaça de La Marina de València i porta a la mar de la ciutat.

Dels tres Tinglados històrics que queden en peus (el 2, 4 i 5), ha sigut el Tinglado 2 el primer a viure un procés integral de recuperació. Aquest comptarà amb una inversió total superior als dos milions d’euros per a millorar l’accessibilitat; posar en valor el patrimoni i vincular La Marina amb la naturalesa.

Disseny de la nova zona de l’històric Tinglado 2 de La Marina de València.

L’última fase, que està a punt d’executar-se, consistirà en la humanització i conversió en zona de vianants de l’entorn de l’edifici. En els pròxims mesos veurà la llum la licitació per a executar el projecte i convertir-lo en una realitat.

Un ecosistema dunar amb 23.300m2 d’espai verd

La proposta elaborada per Grup Aranea i El Fabricante de Espheras imagina un espai arbrat de 23.300 metres quadrats. Aquest estarà perfectament integrat i connectat amb els barris circumdants convidant al passeig i protegint el visitant del trànsit.

Aquest passeig de 33 metres d’ample estarà acompanyat per una sèrie de dunes urbanes. Es construiran amb llambordes i ondularan a diferents altures servint com a llocs on asseure’s, jugar o tombar-se i interactuar.

Creació d’una àrea de dunes per al descans dels ciutadans i joc dels més xicotets.

Naturalesa, ciutat, patrimoni i aigua es combinaran de forma equilibrada en el disseny d’aquest espai. Es posarà una exquisida cura a visuals, volums i usos, dissenyant una infraestructura verda litoral amb elements vegetals autòctons, capaç d’articular-se amb el teixit urbà i al mateix temps aïllar al visitant del trànsit rodat.

Millora dels accessos a la Marina

La humanització i conversió en zona de vianants de l’entorn del Tinglado 2 és un projecte cridat a redefinir el perfil de València. També cerca millorar la connexió de La Marina amb els barris pròxims d’una forma definitiva i coherent. Per a això millorarà els accessos per als vianants i farà que el port històric siga més pròxim als barris.

El projecte ha tingut molt en compte els itineraris d’accés a la dàrsena, així com la programació d’esdeveniments que requereixen un accés especial, permetent que aquests convisquen amb la zona de passeig enjardinada.

Màxim ajust de costos

Excedint als propis límits de l’entorn de l’històric Tinglado 2, aquest projecte d’humanització contempla també el històric Edifici del Rellotge; l’Escala Real, ara oculta; i la grua cabria, elements que formen part de la història de la dàrsena.

Projecte urbanístic de la humanització de l’entorn del Tinglado 2.

Això només ha sigut possible gràcies a una innovadora perspectiva de costos, en la qual s’ha intentat reduir al màxim la inversió mantenint uns elevadíssims criteris quant a la qualitat.

Gràcies a aquesta reducció de costos per metre quadrat s’ha aconseguit duplicar pràcticament la superfície d’espai a condicionar aconseguint 23.300 m², i incloent a més de la zona del Tinglado 2 l’entorn de la plaça de l’Aigua i la plaça de les Hores, on es troba l’Edifici del Rellotge.