Una bola de fuego sobrevuela Valencia a 90.000 km/hora
Imagen de archivo. /

Els detectors del projecte SMART de el Institut d’Astrofísica d’Andalusia han detectat el pas d’una bola de foc per el cel de València. El fenomen es va registrar a les 07.11 hores d’aquest dimarts. La gravació ha permès veure que la roca va travessar l’est peninsular a una velocitat de 90.000 quilòmetres per hora.

Van ser els observatoris astronòmics de Sevilla; La Sagra; Sierra Nevada (Granada); Calar Alto (Almeria) i La Hita (Toledo) els qui van detectar la bola de foc. Segons han indicat, no va ser un meteorit sinó un cometa el que va sobrevolar València.

Aquest va travessar l’atmosfera terrestre a 90.000 km/h. Va ser aqueixa velocitat el que va provocar que la roca es tornara incandescent convertint-se en una bola de foc. Aquest fenomen es va produir a 93 quilòmetres d’altura sobre el centre de la província de Cuenca. Posteriorment el cometa es va desplaçar cap a l’est peninsular. Finalment es va extingir a una altitud de 51 quilòmetres sobre la localitat valenciana de Xelva.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d’Europa. Aquest té com a objectiu monitorar contínuament el cel. Amb això se cerca registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.