El Betlem Tirisiti, un clàssic del Nadal alcoià

Alcoi celebra un any més el Betlem de Tirisiti amb diferents sessions representatives que començaran el pròxim 21 de desembre.

BETLEMTIRISITI_Alcoy_Alcoi_Costablanca_Alicante_Comunidad_Valenciana_Espana

A penes conclòs el mes de novembre, l’inici de les representacions del Betlem de Tirisiti marca l’arribada del singular Nadal alcoià. Un Belen peculiar que des de 2002 està considerat com Ben Immaterial Cultural, aprovat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, i que constitueix una de les ofertasmás atractives i originals del període nadalenc a la Comunitat Valenciana.

El serè, el sagristà i el ‘retor’, la ventera – Tereseta – i el seu marit- Tirisiti -, les beates, l’avi són alguns dels diferents personatges que cada any milers de xiquets i xiquetes contemplen en les diferents representacions que s’ofereixen al llarg del mes de desembre. Una representació que mescla aspectes costumistes de l’Alcoi d’antany com les populars desfilades de moros i cristians, l”aparició’ de Sant Jordi i l’ascensió amb globus de Tirisiti, tancant la representació. En aquest particular Belen de Tirisiti sempre trobem al seu torn una picada d’ullet a l’actualitat més candent.

El Betlem de Tirisiti que actualment coneixem prové de la fusió, a la fi del segle XIX, dels tres pesebres que es representaven tots els anys, animats per tres petites empreses familiars. Es tractava d’una representació de titelles de vareta, dirigida a un públic familiar. Una Belen centenari que continua sent tot un referent en la nostra Comunitat Valenciana.

Les funcions obertes al públic en general començaran en la vespra del 21 de desembre finalitzant dissabte que ve 05 de Gener pel migdia. A més es realitzaran sessions especials els dissabtes 01, 08 i 15 de Novembre en horaris diferents a la campanya escolar, per a tots els públics.