¿Cuáles son los barrios valencianos con más riesgo de coronavirus?
Plano de las zonas de Valencia con más COVID-19 en las aguas residuales.

Els brots de coronavirus continuen augmentant en tota Espanya alhora que a València. La pandèmia està lluny de desaparèixer i així ho demostra un estudi de l’Ajuntament en col·laboració amb la Generalitat, Global Omnium i CSIC.

València ha apostat per l’analítica de les aigües residuals de la ciutat, un procés que permet determinar en quins barris hi ha més presència de COVID-19. Segons les dades publicades, fins al 3 de juliol hi havia un total de sis zones afectades per coronavirus. Aquestes són Trànsits, Amistat, Peñarroja, Ruzafa, Malilla i Quatre Carreres. Aquestes zones arrepleguen alguns dels barris més coneguts de València com Campanar, Benicalap, Tendetes, Marchalenes, Torrefiel o Aragó.

Les dades disten molt dels registrats en la primera quinzena de juny. En aquest moment València es trobava en Fase 2 i únicament hi havia rastres de COVID-19 en un barri: Natzaret. No obstant això, en els quinze dies següents la situació va canviar considerablement. En el període del 15 al 21 de juny (Fase 3) el virus estava en un total de cinc zones afectant barris com Benicalap, Torrefiel, Rascaña o Benimaclet, entre altres.

UN CONFINAMENT PER BARRIS

Segons la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, s’ha detectat que a major concentració de restes de COVID-19 en les aigües residuals, hi ha més positius per PRC. A més, l’estudi també evidència que hi ha més virus en les zones amb major mobilitat.

Encara que la regidora assenyala que les dades “no són preocupants” ha avançat que “s’aplicaran mesures” si hagueren rebrots. “Aquesta eina permetria que València tinga capacitat de localitzar el focus i que no s’haja de tancar tot. Es tancaria la zona o barri on tindrà efecte“.

Aquestes mesures més dràstiques es completarien amb unes altres. Entre elles més vigilància per a comprovar si els veïns d’un barri usen màscares i guarden les distàncies. També podria demanar-se més higienització en determinats serveis públics com a poliesportius o decidir tancar tots els serveis públics d’un barri.