Fin del estado de alarma: no se podrá limitar las reuniones
Diversos ciutadans gaudeixen de les terrasses durant la pandèmia. / EFE

Des d’aquesta setmana tots els establiments hostalers d’Espanya estan obligats a oferir aigua de l’aixeta gratis als clients com a alternativa a l’aigua embotellada. Així ho estableix la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular.

El Boletín Oficial del Estado (BOE) ja ha publicat la nova legislació que afecta bars, restaurants i cafeteries. Segons marca, l’objectiu és fomentar el consum de l’aigua no embotellada per a reduir l’ús de plàstics.

El Ministeri de Transició Ecològica és l’organisme responsable d’aquesta legislació anunciada al juny de 2020. En ella es marca que “els establiments del sector de l’hostaleria i restauració hauran d’oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d’aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l’oferta del mateix establiment”.

A més de l’hostaleria, la llei arriba fins a les administracions. Per a fomentar el consum d’aigua potable en espais públics, aquests deuran instal·lar fonts d’aigua. No obstant això, en els centres sanitaris sí que es recomana continuar apostant per l’ús de botelles de plàstic.

ELS SUPERMERCATS DIUEN ADEU ALS PLÀSTICS D’UN NOMÉS ÚS

La Llei de Residus va més enllà de l’hostaleria i també arriba als supermercats. Aquesta prohibeix la venda de plàstics d’un sol ús com bastoncillos, gots, coberts o tuppers de menjar per a consum immediat.

De la mateixa manera, els supermercats de més de 400 metres quadrats estaran obligats a oferir un 20% del seu espai a productes sense embalatge. Aquests hauran de vendre’s a granel o amb envasos reutilitzables. No obstant això, aquesta última mesura no entrarà en vigor fins a l’1 de gener de 2023.