El barman de las estrellas

‘El barman de les estreles’ que dirigeix Eva Vizcarra compta amb la participació d’importants figures del cinema espanyol i del món cultural del país, entre el que es troben els directors Álex de l’Església i Javier Rioyo; l’escriptor Carlos Abella, l’actor Paco León; les actrius Paz Vega, Natalia Verbeke, Cayetanta Guillén Corb i María Esteve i el periodista Luis de l’Olmo.

Javier Vercher i Peter Gun posen la banda sonora a aquest treball filmat entre Madrid i València, en el qual també participa la banda Limbotheque. La pel·lícula arreplega la història d’un bar llegendari pel qual van passar estreles de Hollywood de la talla de Ava Gardner, Llana Turner i Sophia Loren; toreros com Manolete i Luis Miguel Dominguín; escriptors com Hemingway, cineastes, arquitectes, músics, polítics, personalitats de tot tipus, que van convertir el local en un lloc mític.

La directora de ‘El barman de las estrellas’, Eva Vizcarra.

El Chicote, fundat en 1931 pel barman Perico Chicote i situat en la Gran Via madrilenya, es va convertir en un lloc de visita obligada per a tots els que arribaven a la ciutat cercant «un complimente postinero amb la crema de la intel·lectualitat» com cantava el mexicà Agustín Lara en el seu cèlebre **chotis.

No obstant això el documental «El Barman de les Estreles» va més cap enllà. No es conforma amb contar relats de glamur i copes i usa el pretext del local i del seu fundador per a explorar en les profunditats de les diferents etapes de la història espanyola. De la República, a les bales de la Guerra Civil. Del franquisme a la transició, la Moguda i fins als temps actuals.

La actriu Natalia Verbeke durant el rodage del documental.

Endora Produccions i Televisió Espanyola produeixen aquest documental que aprofundeix en el microunivers espanyol contingut en un local on el mateix es trobaven alts funcionaris del règim franquista amb personatges de l’oposició i on es juntaven l’estraperlo, els negocis i la política amb les més altes discussions intel·lectuals.
La cinta compta amb el suport del Institut Valencià de Cultura i va ser realitzada per un equip cent per cent valencià.

Un moment del rodaje de ‘El barman de las estrellas’.

El bar Chicote, una figura present al cinema nacional en pel·lícules tan emblemàtiques com «Les Abraçades Trencades» de Pedro Almodóvar o «Amants» de Vicente Aranda, és en sí un personatge que ens meravella per la seua capacitat de moure’s sense problemes entre els diferents signes polítics i alhora un pretext per a narrar una part important de la història espanyola

Un espai sempre envoltat de rumors, històries escabroses, de misteris. Un suposat niu d’espies en els anys quaranta i lloc privilegiat per a la prostitució de luxe. Seu del Museu Chicote, que va arribar a albergar fins a deu mil botelles de diferents begudes, va anar també un lloc clau durant La Moguda.

Actualment continua sent un punt de trobada i referència a Madrid.