torres de serranos

Després de 41 anys, el Ajuntament de València ha restaurat la porta de les emblemàtiques Torres de Serrans. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha comprovat aquesta setmana el resultat final de la rehabilitació.

L’entrada al centre històric de València, que des de 1980 no patia una restauració d’aquestes característiques, ha millorat especialment les seues peces de fusta. “La fusta ha necessitat molta nutrició perquè estava completament seca“, va comentar l’edil.

La política va afirmar que s’ha realitzat un tractament de fusteria i molta nutrició amb vernís per a regenerar l’estructura de la porta. Així mateix, Gloria Tello va comentar que la porta estava en un estat de conservació deficient.

L’INCENDI DEL 9 DE FEBRER VA DETERIORAR LA SEUA ESTRUCTURA

La devaluació de la porta va ser degut a actes vandàlics (grafitis/romps de peces de fusta) i per l’incendi patit el 9 de febrer. La regidora també va assenyalar que les projeccions d’aigua a pressió van deixar la fusta amb molta humitat.

El cost de la intervenció serà de 24.403 euros i el procés s’ha dut a terme en un període de dos mesos. Així mateix, la remodelació ha seguit uns criteris per a no canviar els pigments originals. Així, aquesta reforma no compromet futures remodelacions.

El Ayuntamiento de Valencia restaura la puerta de las Torres de Serranos
Gloria Tello en la inauguració de la reforma de la porta de les Torres de Serrans.

Els treballs s’han realitzat amb la superfície de fusta i han evitat l’ús d’empelts, substitucions o recomposicions. Per això, respectar l’aspecte original era l’element clau de les directrius de la intervenció.

Per a dur a terme la intervenció, la porta de Serrans es va haver de tancar durant alguns moments. Això és una circumstància peculiar, atès que sempre solen estar obertes i feia aproximadament 20 anys que no es movien.

La regidora Gloria Tello va titllar de “excel·lent” la restauració d’obra duta a terme per Anna Boix i Inés Ayala. Aquest treball s’emmarca en el Pla de recuperació del patrimoni de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Naturals.

Aquest projecte ja ha remodelat gran part del conjunt patrimonial de la ciutat i se suma a les campanyes de conscienciació ‘Respecta València’. La seua intenció és posar en valor diferents elements arquitectònics de la ciutat i conscienciar als valencians sobre la importància de la seua cura i respecte.

Una aportació curiosa durant els treballs de restauració ha sigut l’aparició de restes de metralla. Aquests seran analitzats per a determinar si pertanyen a la guerra napoleònica o a la Guerra Civil. Dins de la seua estructura, també s’ha trobat un niu i una pilota de trinquet.