Valencia estudia permitir que las falleras desfilen en la Ofrenda de saragüells
Ofrenda a la Virgen de los Desamparados en las Fallas 2021. / AYTO

L’actual reglament faller podria canviar. El president de Junta Central Fallera (JCF), Carlos Galiana, s’ha mostrat obert a estudiar la petició d’una fallera perquè la seua núvia puga desfilar en l’Ofrena al costat d’ella vestida de saragüell, el vestit regional masculí.

Galiana ha assenyalat que el reglament «porta 20 anys sense canviar-se» i s’ha de «acoblar a la realitat actual». Segons ha explicat, ell ja va proposar actualitzar els estatuts en l’assemblea de presidents de falla. El col·lectiu va votar a favor de la revisió encara que aquest haurà d’abordar-se en un congrés faller.

Respecte al cas d’Alicia i Laura, la parella que demanda desfilar juntes en l’Ofrena, el també regidor de Cultura Festiva ha comunicat que des de JCF estan «oberts» a parlar «qualsevol debat que estiga al carrer o en el món faller o qualsevol cosa que es vulga introduir».

No obstant això, Galiana ha declarat que fins al moment no han rebut cap petició oficial. «No tenim cap comunicació, ni per part d’elles ni per part de la comissió que ens indique quin és realment la problemàtica que plantegen». Per això, no serà fins que establisca aquesta comunicació quan es podrà «valorar què es pot fer i que no».

«Han alçat la veu ara. Per això s’està generant aquest debat», ha afirmat el regidor. «Qualsevol debat és ric en el món faller. De fet, es produeixen contínuament i ara estem en el punt d’aqueixa modificació», ha reiterat.

HI HAURÀ SANCIÓ A LES FALLERES?

Segons ha avançat Galiana, sí que podria realitzar-se la modificació dels estatuts de vestimenta fallera. No obstant això, ara està «en una fase molt inicial». Serà en el congrés faller quan puga plantejar-se «aquest cas puntual» o «qualsevol altre tipus de cas».

«Volem portar a l’assemblea com serà el funcionament d’aqueix congrés faller. Després es convocarà aqueix congrés faller», ha explicat. Serà ací quan el sector faller haja de pronunciar-se.

Fins llavors el dubte és si se sancionarà a les falleres en cas d’incomplir l’actual reglament. «Nosaltres aprovem una normativa, també a l’octubre o novembre per tota l’assemblea de presidents; va ser aprovada per unanimitat i ningú va introduir cap canvi. També puc dir que en els últims anys no s’ha sancionat a ningú pel tema de la indumentària, però és cert que la norma està ací».

«Hi ha una normativa aplicada a l’Ofrena. Per exemple, si les falleres desfilaren de quatre en quatre en comptes de cinc en cinc; si les falleres no anaren en el seu lloc, si el president fóra destacat. La normativa és molt àmplia més enllà de la vestimenta«.