bus nocturno

Queden pocs dies perquè comence a funcionar a València el programa pilot «Parades Violeta» de l’EMT. Aquest oferirà la possibilitat que les dones usuàries de les línies d’autobusos nocturns puguen sol·licitar una parada a demanda dins del recorregut de la línia, amb la finalitat que puguen baixar de l’autobús quan es troben el més prop de la seua destinació. La iniciativa, com indiquen des de l’Ajuntament, pretén prevenir possibles situacions de risc que posen en perill la integritat de les dones.

Aquest servei «a demanda» s’oferirà en totes les línies nocturnes i en les línies 89 i 90 a partir de les 22.30 hores. A partir d’uns dies tota usuària que viatge sola o amb una altra dona, podrà sol·licitar quan puge a algun d’aquests autobusos nocturns, que vol fer ús d’aquest servei, i indicar el lloc en el qual desitja baixar-se del vehicle.

Segons les dades de l’EMT, el 53% de les persones usuàries de les línies d’autobusos nocturns són dones, en total en 2019 518.000 viatgeres van usar la xarxa nocturna

Les Parades Violeta estan regulades en el nou reglament de l’EMT, que va ser aprovat el mes de setembre passat. Segons estableix la normativa, la usuària haurà d’indicar on vol viatjar, sempre que estiga dins de la ruta del propi autobús, i s’asseurà el més a prop possible de la cabina de conducció, atès que haurà de baixar per la porta davantera del vehicle, sempre sense posar en risc la circulació ni la seguretat dels passatgers.

El pròxim 8 de març, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, personal d’EMT informarà a peu de carrer a les usuàries sobre el funcionament de les Parades Violeta. Durant els pròxims mesos, s’estudiaran i contemplaran totes les possibilitats, circumstàncies i casuística en el desenvolupament d’aquest nou servei, de cara a la seua operativa i desenvolupament definitius, amb l’objectiu de prestar el millor servei.