L’orxata és un dels productes més coneguts de la Comunitat València però el seu èxit no es queda ací. La NASA ha considerat la xufa com un aliment adequat per als viatges espacials gràcies als beneficis que aporta, i és que a més de tenir una gran quantitat de vitamines és bona per a la vista i el colesterol.

Aquest tubercle s’usa principalment per a l’orxata. No obstant, també serveix per a fer farines, olis o altres productes derivats com mueslis o cremes de cacau. Entre les últimes peculiaritats de la xufa destaca un nou ús molt peculiar i és que sembla que hi ha uns animals que s’han aficionat al seu consum: els peixos.

Només a València es cultiven unes 8.000 tones anuals de xufa, xifra molt similar a la producció africana situada en 10.000 tones. Per a conèixer la procedència de l’orxata que consumim basta amb una simple ullada a l’etiquetatge.

Des de la Denominació d’Origen Xufa de València tenen clar quins són els dos ingredients clau perquè una orxata siga superaliment: el clima mediterrani i la humitat de l’horta valenciana. Tot açò fa que la xufa siga idònia per a consumir tant en l’espai com en la Terra en qualsevol època de l’any.