Así cambiará el barrio valenciano de Marxalenes
Diseño de la nueva zona ajardinada de Marxalenes.

València convertirà una plaça pavimentada del barri de Marxalenes, focus de soroll i molèsties, en un espai enjardinat. Segons el nou projecte del Ajuntamentl’entorn del carrer Josep Melià Pigmalión serà pròximament una nova zona verda.

Aquest espai de Marxalenes estava generat malestar en els últims anys entre els veïns. Aquests criticaven la contaminació acústica i les grans concentracions de persones que es formaven en ell. Per això, havien reivindicat unes solucions que finalment han arribat.

Reforma de l’entorn del carrer Josep Melià Pigmalión en el barri de Marxalenes.

“El Govern municipal dona resposta a una reivindicació històrica del veïnat. De fet, l’alcalde, Joan Ribó, i jo mateix visitem el barri fa uns mesos i aquesta setmana ja hem presentat el projecte per a condicionar aquesta zona i garantir el descans del veïnat d’aquest barri”, ha argumentat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

Més arbrat i connexions verdes

El projecte cerca reconvertir una plaça dura en un jardí de contemplació i passeig amb vegetació mediterrània. Amb el nou disseny es recupera la parcel·lació original del lloc i es posen en relleu antics testimonis de l’horta de València com per exemple, reminiscències de l’antiga séquia que passava per l’emplaçament o la petjada d’una antiga alqueria.

A més, el projecte pretén servir de connexió verda entre la plaça de Joaquim Dualde i les alqueries d’Olba. També cerca oferir al veïnat de Marxalenes un espai verd, tranquil i segur.

Recreació del futur espai verd de Marxalenes.

La zona està concebuda per a aportar la màxima vegetació possible i afavorir la circulació de recursos hídrics. El 70% de la superfície del jardí serà permeable (56% de sòl vegetal i 14% de paviment drenant). A més, es conservarà l’arbratge existent i s’incorporen 22 nous arbres.

Millora del jardí de la plaça de Joaquim Dualde

D’altra banda, l’Ajuntament ha finalitzat la intervenció per a millorar el jardí de la plaça de Joaquim Dualde en el mateix barri. L’objectiu d’aquesta actuació era finalitzar algunes tasques pendents i modificar elements a l’àrea infantil per a millorar les condicions d’utilització i de seguretat, així com generar ombra en la zona del tobogan que estava constantment exposat al sol. Per aquest motiu, s’ha plantat un exemplar de morera.

Entre les diverses actuacions que s’han dut a terme al jardí destaquen la substitució de l’arena de l’àrea infantil per un sòl de seguretat o la delimitació de l’arenero per a evitar la dispersió del material a altres zones. També s’han eliminat les tanques per a facilitar l’entrada al recinte i s’han posat baranes en les escales per a millorar l’accessibilitat.