Les seues mans manegen els ‘bolillos’ amb una destresa que perd als qui mai han vist aquesta pràctica. Centrades en la seua labor, parlen i expliquen històries del dia a dia mentre realitzen aquest art que data del segle XIX. Una escena que es repeteix en molts municipis valencians: dones que dediquen diverses hores de la setmana a l’art de fer ‘bolillos’. És el cas de l’Associació de Bolilleres Enróllate d’Aldaia, amb la qual 7 Televalencia, de la mà de José González, va conèixer de prop aquest art ‘entre agulles i fils’.

Una associació que es va crear fa més d’una dècada en la localitat, i encara que en els seus inicis havia apuntades un bon nombre de dones i amb el pas dels anys s’ha reduït, manté el mateix esperit, expliquen Carmen Peláez, Juanita Vila i Rosa Collado.

Totes gaudeixen amb al que popularment denominen ‘bolillero’, un instrument de fusta amb un coixí que gira i un altre coixinet sobre la qual reposa la labor. El nombre d’articles que aconsegueixen fer és innombrable, des de tocats i pitets, fins a guants, ventalls i mocadors.

Un treball manual que requereix de molta paciència, i que per a moltes és un mètode relaxant, que els allunya dels problemes quotidians o dels seus problemes de salut.

El primer pas és triar el dibuix que van a exercir amb els fils, i sota aqueix patró es mostra el canvi d’agulles i els punts a realitzar.

Pura artesania, l’encaix de fer ‘bolillos’, que s’ha recuperat en molts municipis gràcies als col·lectius de dones que, recolzats pels ajuntaments, al llarg de l’any organitzen diverses trobades en els quals comparteixen molt més que una afició, un entreteniment…