Los 5 desplazamientos provinciales permitidos en la Fase 2
Agentes de la Guardia Civil en un control a la salida de Valencia. / EFE

Aquest dimecres 23 de desembre comencen les restriccions del Pla de Nadal dissenyat pel Govern. El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va aprovar a primers de mes el document que regularà Espanya fins al 6 de gener. En ell es dóna llum verda als desplaçaments entre autonomies. No obstant això, la Comunitat Valenciana és l’única que ha optat per blindar-se permetent només l’entrada a residents.

La resta d’espanyols sí que podran començar hui els viatges per la península. No obstant això, aquests viatges únicament podran ser per a acudir a residències de familiars o afins. De la mateixa manera, es mantindran els desplaçaments per treball, salut o cura de dependents, entre altres.

Una dels dubtes més sonats després de l’anunci del Pla de Nadal nacional va ser com justificar els desplaçaments per a reunions familiars. Davant aquest buit legal, un total de sis autonomies han dissenyat un document específic. Per això, per a viatjar a Aragó, Catalula, La Rioja, Madrid, Navarra i País Basc serà necessari presentar el document de responsabilitat degudament emplenat.

Aquest justificant tindrà dos períodes de validesa: del 23 al 26 de desembre i del 30 al 2 de gener. A més, es recomana acompanyar el document d’una carta d’invitació que valide el viatge o un llibre de família.

En ells s’han d’indicar les dades personals del viatger (nom, cognoms, DNI i lloc de residència); destinació final del desplaçament amb l’adreça en la qual es romandrà; dates del viatge; raó del desplaçament marcant si és visita familiar o d’afins; dades personals de la persona a la qual es visita (nom, cognoms, DNI, adreça i telèfon de contacte).

COM ACONSEGUIR AQUESTS DOCUMENTS?

Els models a emplenar estan disponibles en les webs de cada Govern autonòmic assenyalat. No obstant això, per a facilitar la seua utilització facilitem ací cadascun dels sis documents que es requereix si viatjarà a aquestes autonomies: