L’alternativa valenciana que planta cara a les 12 raïms de Nit de Cap d’Any

La tradició de prendre una dotzena de raïms durant les campanadas va començar en 1909 quan Alacant va viure un excedent en les collites.

uvas

Existeixen diverses teories sobre el costum espanyol de prendre 12 raïms durant les 12 campanadas en Nit de Cap d’Any. Encara que una d’elles assegura que tot va començar en 1882, quan un grup de madrilenys va acudir a la Porta del Sol per a menjar raïms durant les campanadas per a ironitzar a la burgesia, uns altres afirmen que la tradició va arrancar l’any 1909 en haver-hi un excedent de raïms a Alacant al que va caldre donar eixida venent-les com “els dotze raïms de la sort”.

Amb el pas dels anys el costum es va assentar i es manté fins a dia de hui encara que ara són unes altres les opcions que estan tractant d’imposar-se com a alternativa al raïm com és el cas de la mandarina.

Fa cinc anys, en el Nadal de 2013, l’Ajuntament de Castelló va iniciar una campanya de promoció d’aquests cítrics valencians amb la finalitat de donar eixida a aquests productes i fomentar el seu consum entre la societat espanyola.

El consistori va repartir de forma gratuïta milers de borses amb “els 12 grillons de la sort” i fins i tot va enviar borses a la Casa Real per a tractar d’impulsar aquest costum que ha continuat durant anys posteriors aprofitant que és el millor moment de la temporada.

Las campanadas de Valencia sonrarán dos veces en Nochevieja con una doble sesión festiva